znaleść granicę funkcji
bzbz: Cześć. Mam problem z takim zadaniem.
| | tg 2x | |
lim= |
| dla x → π2 |
| | x − π2 | |
Nic nie rozumiem w tym zadaniu więc jeżeli ktoś mi pokaże jak je zrobić to proszę o komentarz
co skąd się wzięło.
| | tg x − x | |
I mam też drugie zadanie lim= |
| dla x → 0 tu wynik wychodzi mi 2 ale nie |
| | x− sin x | |
wiem czy dobrze je robię więc to też fajnie jakby mi ktoś rozwiązał.
3 cze 20:26
Janek191:
Zapisz to po ludzku
3 cze 20:27
3 cze 20:29
3 cze 20:45
Janek191:
| | 0 | |
Symbol nieoznaczony |
| → reguła de l 'Hospitala |
| | 0 | |
3 cze 20:46
bzbz: Wiem ale chciałbym zobaczyć jak dokładnie bo tu się problem pojawia i mi różne udziwnienia
wychodzą.
3 cze 20:50
Ajtek:
Pokaz jak liczysz. Cześć
Janek1941 
.
3 cze 20:51
Ajtek:
Janek191 miało być

. Za szybkie palce

.
3 cze 20:51
Janek191:
Cześć Ajtek
3 cze 20:56
bzbz:
| | tg 2 x | | 0 | | 1cos2 | |
lim |
| =[ |
| ]=lim |
| i co dalej nie |
| | x − π2 | | 0 | | 2√3−2√3 | |
robię mam 0 w mianowniku


3 cze 22:26
Mila:
| | tg(2x) | | | |
limx→π2 |
| =H limx→π2 |
| = |
| | | | 1 | |
3 cze 23:06
Mila:
2)
| | tgx−x | | | |
limx→0 |
| =H limx→0 |
| = przekształcam |
| | x−sinx | | 1−cosx | |
| | 1−cos2x | |
=lim |
| =H |
| | cos2x*(1−cosx) | |
| | 2cosx*sinx | |
=limx→0 |
| = |
| | 2cosx*sinx*(1−cosx)+cos2x*sinx | |
| | 2 | | 2 | |
=limx→0 |
| = |
| =2 |
| | (1−cosx)+cosx | | 1−1+1 | |
3 cze 23:22
bzbz: Mila dzięki wielkie natomiast nie rozumiem co się dzieje w ostatniej linijce cos
2 (2*
π2)
co tu się dzieje. Cos
2=1 a co się dzieje z (2*
π2)
4 cze 13:30
bzbz: ok już zrozumiałem 2*π2 skraca się do samego π a w tablicach cos π=−1 więc do −12=2
4 cze 13:54
bzbz: Mila teraz nie rozumiem w 2 przykładzie przekształcenia w drugiej linijce skąd jest
4 cze 14:43
Mariusz: | | | | tan(2t+π) | |
limt→0 |
| =limt→0 |
| \\ |
| | t | | t | |
| | tan(2t) | | 2 | sin(2t) | |
=limt→02 |
| =limt→0 |
|
| |
| | 2t | | cos(2t) | 2t | |
=2
5 cze 00:06
5 cze 00:20
5 cze 13:34
Mila:
Masz braki w przekształcaniu ułamków.
| | cos2x | | 1−cos2x | |
| * |
| = |
| |
| 1−cosx | | cos2x | | cos2x*(1−cosx) | |
5 cze 18:00
bzbz: | | 1 | |
Dlaczego |
| −1*cos 2x = 1−cos 2x  Nie mogę nigdzie znaleźć czemu tak. Wiem że |
| | cos2x | |
| | 1 | |
|
| = (cos2x)−1. Resztę zrozumiałem |
| | cos2x | |
6 cze 15:35
Mila:
| | 1 | | 1 | |
( |
| −1)*cos2x= |
| *cos2x−1*cos2x=1−cos2x |
| | cos2x | | cos2x | |
6 cze 17:12
bzbz: Dzięki wielkie jesteś the best

A teraz gdy to zobaczyłem czemu tak to sobie przypomniałem że
rzeczywiście było coś takiego



Tak to właśnie jest jak się nie ma przez jakiś czas
styczności z matematyką. Pozdrawiam.
6 cze 19:02
Mila:
Dlaczego nie miałeś styczności z matematyką. Była przerwa w edukacji?
6 cze 19:05
bzbz: Przerwa roczna ale z typową matematyką chyba 3 do 4 lat.
6 cze 20:54
Mila:
Weź jakiś podręcznik z wyrażeniami algebraicznymi i potrenuj przekształcenia.
6 cze 20:56
Mila:
Wpisuj problemy.
6 cze 20:56
6 cze 21:16
bzbz: | | | |
Cześć mam nowe zadanie limx→0 |
| przeszkadza mi 2 w mianowniku. |
| | | |
Mogę najpierw wiedzieć jaki wynik?
7 cze 10:04
Jerzy:
| | 1 | |
Wynik: |
| ... zastosuj regułę H |
| | 2 | |
7 cze 10:21
bzbz: A mi wychodzi 2

Mogę zobaczyć jak rozwiązać taki przykład
7 cze 11:22
Jerzy:
| | sin(x/2) | | 1/2cos(x/2) | |
= lim |
| = [H] = lim |
| = |
| | xcos(x/2) | | cos(x/2) − x*(1/2)sin(x/2) | |
7 cze 11:26
bzbz: Ok mam sprawdzę się jeszcze i podeśle rozwiązanie
7 cze 11:34
bzbz: Znowu nic nie rozumiem i mam mętlik w głowie
7 cze 12:10
Jerzy:
A czego nie rozumiesz ?
7 cze 12:11
bzbz: Jerzy nie wiem jak się 2 pozbyć i jak to próbuję zrobić to mi różnie dziwne rzeczy wychodzą. A
| | 1 | |
z reguły H mam − |
| {2 } |
| | cos2x | |
7 cze 12:30
Jerzy:
w liczniku masz sin(x/2) ... ile wynosi pochodna ?
7 cze 12:32
Jerzy:
| | 1 | | sin(x/2) | |
aaa .. już wiem, czego nie wiesz: |
| = |
| , |
| | x*ctg(x/2) | | xcos(x/2) | |
| | cos(x/2) | |
bo: ctg(x/2) = |
| |
| | sin(x/2) | |
7 cze 12:34
7 cze 12:36
Jerzy:
co Ty wypisujesz , popatrz 11:26 ... liczysz granicę tego wyrażenia
7 cze 12:38
bzbz: Pokazuję jak ja to próbowałem zrobić i co mi nie wychodziło

A Ty to robisz tak że wzór
| | sinα | | 1 | | cosα | |
ctgα= |
| przekształcasz na |
| = |
| (wzory trygonometryczne) i |
| | cosα | | ctgα | | sinα | |
pytanie skąd w liczniku i mianowniku 1/2? Wydaję mi się że chodzi o to że x/2 daje w pochodnej
1/2 ale trochę mi to nie pasuje

wyjaśnisz
7 cze 13:30
Jerzy:
| | 1 | |
Pochodna licznika: [sin(x/2)]' = |
| cos(x/2) ..... jasne ? |
| | 2 | |
Pochodna mianownika: 1*cos(x/2) + x*(−sin(x/2)*(1/2) = cos(x/2) − (1/2)*x*sin(x/2) ... jasne ?
7 cze 13:36
7 cze 13:54