Asymptoty
Pati18773: Wyznacz asymptoty poziome i pionowe wykresu funkcji f .
3 cze 20:06
Leszek: pionowych asymptot nie ma poniewaz dziedzina x∊R , x
4 +2*x
2+8 >0
asymptoty poziome :
| | x3 | |
lim f(x) = lim |
| = 0 ; dla x→+∞ oraz x→−∞ |
| | x4 + 2*x2 + 8 | |
czyli y =0
3 cze 20:20
Janek191:
x
4 + 2 x
2 + 8 = 0
( x
2 + 2)
2 + 4 = 0
Brak pierwiastków, bo ( x
2 + 2)
2 + 4 > 0
Brak asymptot pionowych.
więc
lim f(x) = 0
x→
∞
lim f(x) = 0
x→ −
∞
Asymptota pozioma: y = 0
=====================
Patrz też na wykres
3 cze 20:25
Pati18773: Dziękuję
3 cze 20:38