Wykaż, że
Marek : | α | | β+γ | |
Niech α β γ oznaczają miary kątów dowolnego trójkąta. Wykaż, że tg |
| =ctg |
| |
| 2 | | 2 | |
3 cze 19:00
Jack:
skoro α,β,γ to miary katow w trojkacie, to
α+β+γ = 180
0
zatem α = 180
0 − (β+γ)
3 cze 20:42
Jack:
| α | | 180 − (β+γ) | | (β+γ) | |
tg |
| = tg |
| = tg (90 − |
| ) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
ze wzorow redukcyjnych tg(90 − x) = ctg x
zatem
| (β+γ) | | (β+γ) | |
tg (90 − |
| ) = ctg |
| = P |
| 2 | | 2 | |
c.n.w.
3 cze 20:44
Leszek:
| α | | β+γ | | α | | α+γ | | α | | β+γ | |
tg |
| = ctg |
| <=>tg |
| = tg(π/2 − |
| ) => |
| =π/2 − |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem :
α | | β+γ | |
| + |
| = π/2 po pomnozeniu obu stron przez 2 |
2 | | 2 | |
otrzymujemy : α+β+γ =π
3 cze 20:47
g: Pytanie techniczne: jak się robi, żeby na rysunku pojawiły się greckie litery?
3 cze 20:49
3 cze 20:56
g:
Dzięki, ale to działa tylko na cztery pierwsze litery!
3 cze 21:05
6latek: g
Kliknij na okienko
inne
3 cze 21:06
6latek: Przepraszam ale na rysunku nie wyjdzie
3 cze 21:08
Jack: no niestety tylko na 4 pierwsze, pardoncik ze nie wspomnialem ;x
3 cze 22:14