gradient
Rita: Hejka potrzebuję pomocy w rozwiązaniu zadań z gradientem funkcji
1. Gradient funkcji f(x,y,z) =xyze
−x2−y2−z2 w punkcie (1,1,1) jest wektorem o
współrzędnych
a. −e
−3 [1,1,1]
b. e
−3[1,1,1]
c. 2e[1,1,1]
d. e
2[1,1,1]
2. Gradient funkcji f(x,y,z)=(x+2y+3z) w punkcie (1,1,1) jest wektorem o współrzędnych
3. Gradient funkcji f(x,y,z)=e
−x2−y2−z2 zeruje się w punkcie
a. (1/sqrt(2),0,0)
b. (0,0,1)
c. (1,0,0)
d. (0,0,0)
4. Wektor prostopadły do gradientu funkcji f(x,y,z)=ln(5x+10y+15z) w punkcie (1,1) ma
współrzędne
a.[1,1,−1]
b. [−1,1,1]
c. [1,−1,1]
d. [1,1,1]