twierdzenie sinusow i cosinusow
mila16: W trójkącie ABC, w którym |AB|=c, |BC|=a, |AC|=b, kąt BAC =2α. Wykaż, że sinα ≤ 1/(2 √bc)
3 cze 18:22
g:

a
2 = b
2+c
2−2bc cos2α
| | b2+c2−a2 | |
cos2α = 1−2sin2α = |
| |
| | 2bc | |
| | 2bc−b2−c2+a2 | | a2 − (b−c)2 | |
2sin2α = |
| = |
| |
| | 2bc | | 2bc | |
3 cze 18:50
Jack:

a
2 = b
2 + c
2 − 2bc cos(2α)
2bc cos(2α) = b
2 + c
2 − a
2
| | b2 + c2 − a2 | |
cos(2α) = |
| |
| | 2bc | |
cos(2α) = cos
2α − sin
2α = 1 − sin
2α − sin
2α = 1 − 2sin
2α
| | b2 + c2 − a2 | |
1 − 2sin2α = |
| |
| | 2bc | |
| | b2 + c2 − a2 | | 2bc − b2 − c2 + a2 | |
2 sin2α = 1 − |
| = |
| |
| | 2bc | | 2bc | |
| | 2bc − b2 − c2 + a2 | | a2 − (b2 − 2bc + c2) | |
sin2α = |
| = |
| |
| | 4bc | | 4bc | |
| | a2 − (b2 − 2bc + c2) | | a2 − (b−c)2 | |
sin2α = |
| = |
| |
| | 4bc | | 4bc | |
3 cze 19:06
Jack: @g
jak przeszedles z przedostatniej linjki do ostatniej?
3 cze 19:06
mila16: Dziękuję bardzo
3 cze 19:58
g: Pomyliłem się. Prawą stronę zamiast podzielić, to pomnożyłem przez 2.
3 cze 20:24
Jack: no tak, ale co sie stalo z −(b−c)2?
3 cze 20:27
mila16: W sumie to w tum zadaniu jest błąd. Powinno być wykaż, że sinα ≤ a/2 √bc
3 cze 20:28
Jack: g?
Pomoglbys zrozumiec?
3 cze 20:50
Jack: dobra, juz chyba czaje
wiemy, ze
| | a2 − (b−c)2 | | a2 | | (b−c)2 | |
sin2 α = |
| = |
| − |
| |
| | 4bc | | 4bc | | 4bc | |
mamy wykazac, ze
| | a2 | | a2 | |
skoro sin2α = |
| − coś, to znaczy, że na pewno jest mniejszy od |
| |
| | 4bc | | 4bc | |
wiec to nalezalo udowodnic.
na pewno da sie to ladniej zapisac, jednak ja nie umiem ; /
3 cze 21:04