szeregi
Agnieszka: proszę o pomoc w rozwiązaniu kilku rozwinięć w szereg:
1. pierwsze trzy wyrazy rozwinięcia w szereg funkcji e
x
2. pierwsze dwa wyrazy rozwinięcia w szereg funkcji sinx
3. pierwsze trzy wyrazy rozwinięcia w szereg funkcji ln(1+x)
4. pierwsze cztery rozwinięcia w szereg funkcji
√1+x
jestem w trakcie powtarzania materiału, który miałam 4 lata temu i niestety nic nie pamiętam, w
miarę możliwości proszę o łopatologiczne wytłumaczenie
3 cze 18:11
jc:
(1) e
x = 1 + x + x
2/2! + x
3 /3! + ... (taką mamy definicję)
(2) sin x = x − x
3 /3! + x
5 /5! − ... (taką mamy definicję)
(3) log 1 = 0, [ log (1+x) ]' = 1/(1+x) = 1 −x + x
2 − x
3 = [x − x
2 /2 + x
3 /3 − ... ] '
Dlatego log (1+x) = x − x
2 /2 + x
3 /3 − ...
| | | | | | | |
(4) √1+x = 1 + | x + | x2 + | x3 + ... (wzór Newtona) |
| | | | |
3 cze 18:50
Rita: można przytoczyć tą definicję żeby wszystko było jasne?
3 cze 20:12
Rita: jeśli chodzi o podpunkt 2
3 cze 20:22
jc: Funkcje ex, sin x, cos x w wielu podręcznikach definiuje się
jako sumy szeregów potęgowych.
Rudin: Podstawy analizy matematycznej
Mikusiński: Wstęp do analizy matematycznej
3 cze 20:31