Rozwiązanie równania z użyciem wzorów Vieta
Liliana: Wykaz ze (x1+5x2)(x2+5x1)=13
Należy to zrobić w oparciu o wzory Vieta. Bardzo proszę o pomoc.
3 cze 15:50
Jerzy:
To przepisz całą treść zadania, bo to jest bez sensu
3 cze 15:51
Liliana: *Viete'a
3 cze 15:51
Liliana: Niestety miałam to zadanie na sprawdzianie. Przepisałam sobie tylko równanie, treści nie
pamiętam :c domyślam się że należało po prostu wyliczyć x1i x2
3 cze 15:54
Jerzy:
Nie doczytałem ... L = x
1*x
2 + 5*x
12 + 5x
22 + 25x
1*x
2 =
26x
1*x
2 + 5(x
12+x
22) = = 26x
1x
2 + 5[(x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2] = .
| | b | | c | |
i teraz wzory Viete'a: ( x1 + x2 ) = − |
| oraz x1*x2 = |
| |
| | a | | a | |
3 cze 15:57
Liliana: Najmocniej dziękuję!
3 cze 16:06