równanie różniczkowe
Agnieszka: | | d2x | |
Równanie różniczkowe |
| =0 spełnia funkcja: |
| | dt−x | |
według odpowiedzi powinno wyjść x(t) = A e
t
ale nie wiem jak do tego dojść, pomógł by ktoś?
3 cze 10:57
Agnieszka: w mianowniku powinno być dx zamiast dx
2 pomyliłam się
mam jeszcze podobne zadanie w tym przypadku mam równianie różniczkowe
| d2x | |
| +x=0 wynik jaki powinien wyjść to: Asint+Bcost |
| dt2 | |
3 cze 11:02
ZKS:
r
2 + 1 = 0 ⇒ r = ±i
x = C
1sin(t) + C
2cos(t)
3 cze 11:53
Agnieszka: skąd to r
2 +1 ? nie rozumiem tego
3 cze 11:59
3 cze 12:06
Mariusz:
Próbujesz znaleźć całkę szczególną postaci x=e
rt
Czy równanie nie powinno czasem wyglądać tak
3 cze 12:35
Jerzy:
Sądząc po wyniku: x(t) = A*et , to raczej na pewno tak
3 cze 14:16
Agnieszka: tak jest tam błąd, ale nadal nie rozumiem jak to policzyć
3 cze 15:27
Jerzy:
całkujesz obustronnie; ... lnx = t + C ⇔ x = e
t+C ⇔ x = e
t*e
C ⇔ x = A*e
t
3 cze 15:35