całka
Agnieszka: jak obliczyć całkę oznaczoną
| | x3 | |
∫ granica górna 1, dolna −1 |
| |
| | 1+x2010 | |
wspomógł by ktoś choćby wzorem? nie mam koncepcji jak sie za to zabrać
3 cze 10:13
g: Zero.
3 cze 11:02
Agnieszka: a jak do tego dojść?
3 cze 11:57
Mariusz:
f(x) nieparzysta na przedziale symetrycznym względem zera
3 cze 12:37
Mariusz:
Założenie f(−x)=−f(x)
∫−aaf(x)dx =∫−a0f(x)dx+∫0af(x)dx
t=−x
−∫a0f(−t)dt+∫0af(x)dx
∫a0f(t)dt+∫0af(x)dx
=−∫0af(t)dt+∫0af(x)dx
=0
3 cze 12:45
Agnieszka: jej nie wiedziałam, że to aż tak proste dziękuje serdecznie!
3 cze 15:33