Okręgi
Traktorzysta:
Wykazać że jeśli styczne do dwóch różnych okręgów o jednakowym promieniu R w danym punkcie
A(xA;yA),należącym do oby tych okręgów są jednocześnie normalnymi do osi kartezjańskiego
układu współrzędnych w którym narysowane te okręgi to odcięte(lub rzędne) środków tych okręgów
różnią się od siebie o R
3 cze 08:42
pudel i hanecka:
Wynika to z wzorów:
| | xA−a | | L | |
y'(x) = m=tgα= |
| ⇔ |
| ∧(L=0∨M=0) |
| | √R2−(xA−a)2 | | M | |
[x
A−a=
√R2−(yA−b)2]
(x−a)2 + (y−b)2 =R2
4 cze 02:37