Całka oznaczona
Artur: Całka oznaczona:
2 2 2
∫ (A−x)dx= ∫Adx − ∫xdx = A − 3/2
1 1 1
2
∫Adx = A
1
2
∫xdx=1/2x2=3/2
1
Z góry przepraszam za zapis. Czy wynik jest dobry?
3 cze 00:33
Jerzy:
A co zrobiłeś z A , przecież to stała.
| | 1 | |
.... = [Ax]12 − [ |
| x2]12 |
| | 2 | |
3 cze 08:16
ICSP: Jerzy całka z jedynki to długość przedziału całkowania.
3 cze 14:27
Jerzy:
Nie rozumiem
3 cze 14:30
ICSP: a∫b dx = b − a
3 cze 14:32
Jerzy:
OK , zatem: 1∫2Adx = [Ax] w granicach górna 2 , dolna 1 , czy nie tak ?
3 cze 14:36
ICSP: i wychodzi A, więc jest dobrze.
3 cze 14:37
jc: Wynik jest dobry.
Niepoprawny zjst zapis: 1/2 x2 = 3/2, choć faktycznie 1/2 (22 − 1) = 3/2.
Pisze się zwykle: [1/2 x2 ]12 = 3/2.
3 cze 14:37
Jerzy:
Ach ... teraz widzę: 2A − A = A
3 cze 14:38