Wielomiany
agata: Jak to rozwiązać ? Prosze o dokladnie wytlumaczenie x3+x−2
2 cze 23:21
ZKS:
Możesz napisać co tutaj trzeba rozwiązać, bo niestety ja nie mam pojęcia.
2 cze 23:34
agata: a sorka x3 −x −2=0
2 cze 23:35
agata: pozna godzina zmeczenie
2 cze 23:35
Jack:
Jak rozumiem chodzi o x3 + x−2 =0?
Zauwazmy ze gdy podstawimy za x jedynke to rownanie nam sie zeruje.
Zatem
Albo nasz wielomian dzielimy przez dwumian (x−1) albo grupujemy.
Co wybierasz?
Ja zaprezentuje grupowanie
2 cze 23:36
ZKS:
Rozumiem, że późna godzina, ale to dlaczego dopiero teraz bierzesz się za to?
To jakie jest w końcu równanie x3 − x − 2 = 0, czy może x3 + x − 2 = 0?
2 cze 23:37
Jack:
x3 + x − 1 − 1=0
x3 − 1 + x − 1 =0
(x−1)(x2+x+1) +1(x−1)=0
(x−1)(x2 + x +1 + 1)=0
x = 1 lub x2 + x + 2 =0 <− tutaj delta i x1, x2...
2 cze 23:39
agata: x
3+x−2=0
Z prostych powodow mam za rok mature i musze zrobic jeden temat dziennie takie postanowienie
2 cze 23:40
Jack: Jesli to jest x3 −x −2=0
No to wzory Cardano.
2 cze 23:41
agata: Podzielilam przez ten dwumian i co dalej z wynikiem zrobic?
2 cze 23:41
Jack: Po podzieleniu powinnas uzyskac rownanie kwadratowe takie jak w moim poscie
2 cze 23:42
agata: No super tylko delta to ujemna wychodzi
2 cze 23:51
Jack: Zatem jedynym rozwiazaniem jeat x=1.
Koniec zadania
2 cze 23:59