Równania i nierówności kwadratowe.
Nivat : A) (x−1)2 ≤ 5|x−1| − 6
B) 3|x+1| = x2 + 2x +3
C) |x−1−x2|= |2x− x2−3|
2.Dla jakich wartości parametru m każde z dwóch różnych rozwiązań równanie x2 +mx +4 jest
mniejsze od 4?
2 cze 21:55
6latek: a) (x−1)2≤5|x−1|−6
dla x≥1 |x−1|= x−1
(x−1)2≤5(x−1)−6 rozwiąż to
dla x<1 |x−1|= 1−x
(x−1)2≤5(1−x)−6 rozwiąż to
2 cze 22:12
Nivat : Dzięki 6latek, ale czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć w jaki sposób można to rozwiązać podmieniając
|x−1| na t, a (x−1)2 na t2 ? Prawdopodobnie o ten sposób chodziło autorowi.
2 cze 22:27
zef: t
2≤5|t|−6
t
2+6≤5|t| //:5
2 cze 22:29
Nivat : Zadanie "B" Rozwiązałem (Ale nigdy nie wiadomo czy tak miało być )
Dla ciekawych:
3|x+1| = x2 + 2x +3
dla x ≥ −1 dla x < 1
3x+3= x2 + 2x +3 −3x − 3 = x2 + 2x +3
X2 − x = 0 x2 +5x +6 = 0
Δ = 25 −24 √Δ = 1
x1 =1 x1 = (−5 + 1) / 2 = −2
X2 = 0 x2 = (−5 −1) / 2 = −3
Wszystkie x należą do przedziałów
Końcowy wynik x∊{−3, −2, 0, 1}
2 cze 22:44
ZKS:
A)
(x − 1)2 ≤ 5|x − 1| − 6
(x − 1)2 − 5|x − 1| + 6 ≤ 0
(x − 1)2 − 2|x − 1| − 3|x − 1| + 6 ≤ 0
|x − 1|(|x − 1| − 2) − 3(|x − 1| − 2) ≤ 0
(|x − 1| − 2)(|x − 1| − 3) ≤ 0
|x − 1| ≥ 2 ∧ |x − 1| ≤ 3
x ∊ (−∞ ; −1] ∪ [3 ; ∞) ∧ x ∊ [−2 ; 4] ⇒ x ∊ [−2 ; −1] ∪ [3 ; 4]
2 cze 23:14
ZKS:
B)
3|x + 1| = x2 + 2x + 3
(x + 1)2 − 3|x + 1| + 2 = 0
(x + 1)2 − |x + 1| − 2|x + 1| + 2 = 0
|x + 1|(|x + 1| − 1) − 2(|x + 1| − 1) = 0
(|x + 1| − 1)(|x + 1| − 2) = 0
|x + 1| = 1 ∨ |x + 1| = 2
x ∊ {−3 ; −2 ; 0 ; 1}
2 cze 23:17
ZKS:
C)
|x − 1 − x2| = |2x − x2 − 3|
x − 1 − x2 = 2x − x2 − 3 ∨ x − 1 − x2 = −2x + x2 + 3
x = 2 ∨ 2x2 − 3x + 4 = 0 ⇒ Δ < 0
x ∊ {2}
2 cze 23:21