Oblicz potęgę o wykładniku w postaci ułamka dziesiętnego
laura: Hej jak mogę obliczyć tę liczbę bez użycia kalkulatora?
100.9
2 cze 21:10
Mila:
Masz coś jeszcze podane w zadaniu, jakieś przybliżenie z którego można skorzystać?
?
2 cze 22:00
Jolanta: tyle mi przyszło do głowy
pierwiastek10 stopnia z 109=p10{1000000000}=5*pierwiastek10 stopnia z 144
2 cze 22:08
Mila:
√10*
5√100 to już można oszacować.
2 cze 22:49
qulka: Z pochodnej
f (x+h) =f (x)+f'(x)*h
100,9 = 101+10*ln10 *(−0,1) =10−ln10
3 cze 12:20
jc: A log 10 to mamy w pamięci?
3 cze 12:23
g:
10
0,9 = f(−0,1) gdzie f(x) = 10
1+x = e
ln10 * (1+x)
f' = f * ln10
f
(k) = f * (ln10)
k
| | f'(0)*x | | f"(0)*x2 | |
f(x) = f(0) + |
| + |
| + ... |
| | 1! | | 2! | |
| | (ln10 * 0,1)2 | | (ln10 * 0,1)3 | |
f(−0,1) = 10 * (1 − (ln10 * 0,1) + |
| − |
| + ... |
| | 2 | | 6 | |
A teraz, jak policzyć ln10 ?
ln10 = −ln(1−0,9)
| | x2 | | x3 | | x4 | |
ln(1+x) = x − |
| + |
| − |
| + ... |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
Szybciej zbieżne było by liczenie ln10 = ln2+ln5.
3 cze 18:20
jc: A może zastosować metodę Newtona. Wychodząc z 1.3 po trzech krokach
mamy 101/10 = 1.2589 (wszystkie cyfry prawidłowe). A potem 10/101/10.
x →0.9*x + 1/x9
−−−−
Liczenie logarytmu z 10:
log 10 = − log(8 * (10/8)) = −3 log(1−1/2) + log (1+1/4)
3 cze 18:43