oblicz obwód trójkąta
Hlna: w trójkącie dany jest bok 8 cm, środkowa poprowadzona do tego boku wynosi 6 cm. Pole trójkata
wynosi 12 pierwiastków z trzech. Oblicz obwód.
2 cze 21:07
myszka:

Każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty o równych polach
| | 1 | | √3 | |
to 2*P(ADC) =P(ABC) ⇒ 2* |
| *4*6*sinα= 12√3 ⇒ sinα= |
| ⇒ |
| | 2 | | 2 | |
α= 60
o lub α = 120
o to |∡ADC|=60
o to |∡BDC|=120
o
z tw. kosinusów w trójkątach ADC i BDC mamy:
b
2= 36+16−2*4*6*cos60
o i a
2=36+16−26*4*cos120
o , cos60
o=1/2 i cos120
o= −1/2
b= 2
√7 i a= 2
√19
L(ABC)= 2(4+
√7+
√19) cm
2 cze 21:52