Macierze
Johny: Potrzebuje małej pomocy otóż
Witam mam podany układ równań (gdzie k to parametr)
3x 1 + x2 + k x3 =1
k x1 +k x2 +x 3 =k
x 1 + x2 + 4 x3 =1
Obliczyłem rz(A) który dla k =1/4 wynosi 2
a dla k różnego od wychodzi 3
dla rz(U) zachodzi dokładnie tak samo
Z tego co zrozumiałem kiedy rz(A)=rz(U) dla k=1/4 mam nieskonczenie wiele rozwiazań ponieważ 2
jest mniejsze od liczby niewiadomych
Jednak gdy k jest różne od 1/4 mam jedno rozwiązanie i nie potrafie go wyznaczyć, metodą
wyznaczników jest w stanie ktoś mi pomóc ? pozdrawiam
2 cze 21:05
jc:
3 x + y + k z =1
k x + k y + z = k
x + y +4 z = 1
x + y +4 z = 1
2 y +(12 − k) z = 2
(4k−1) z = 0
Jeśli k ≠ 1/4, to z = 0, y = 1, x =0
Jeśli k = 1/4, to mamy
x + y +4 z = 1
4y + 23 z = 4
z = 4 t
y = 1−23 t
x = . . .
t − parametr
2 cze 21:22
Johny: Tutaj właśnie mam kłopoty w jaki sposób wyznaczyłeś to z = 0 y=1 x =0 ? kompletnie nie wiem
jak do tego dojść a zapewne jest to trywialne
2 cze 21:38
jc: Twój układ jest trónoważny z układem
x + y +4 z = 1
2 y +(12 − k) z = 2
(4k−1) z = 0
Jeśli k ≠ 1/4, to w ostatnim równaniu przed z
stoi liczba różna od zera, a iloczym ma być zerem, więc z = 0.
Pozostaje do rozwiązania uklad równań
2 y = 2
x + y = 1
2 cze 21:47
Johny: x + y +4 z = 1
2 y +(12 − k) z = 2
(4k−1) z = 0 Czy te równania wziąłeś z metody Gaussa ? , bo Gaussem rozumiem to.
Jednak
chciałem to zrobić metodą wyznaczników . Sory za męczenie ..
2 cze 21:59
jc: Tak.
2 cze 22:02