oblicz trzeci bok trójkąta
Hlna: w trójkącie dane są boki 6 cm i 10 cm oraz pole 15 cm kwadratowych. oblicz trzeci bok. rozważ
oba przypadki.
2 cze 21:04
Mm.m: skorzystaj ze wzoru Herona
2 cze 21:05
6latek: P= 0,5*a*b*sinα
Wylicz sinα i zamien na cos α z tw. cosinusow wylicz 3 bok
2 cze 21:07
Mm.m: p=1/2 L , L−obwód trójkąta L=a+b+c
P=√p(p−a)p(p−b)p(p−c)
2 cze 21:07
Mm.m: źle podałem wzór

innaczej zobacz sobie gdzies w intenecie
2 cze 21:08
myszka:
| | 1 | | 1 | |
P= |
| *6*10*sinα= 15 ⇒ sinα= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
to α= 30o lub α= 150o cos30o= |
| i cos150o= − |
| |
| | 2 | | 2 | |
z tw. kosinusów dla dwóch przypadków kąta 30
o i kąta 150
o
| | √3 | |
c2= 36+100−2*6*10* |
| =.... lub c2=....... |
| | 2 | |
2 cze 21:57