Silnia
6latek: Dla jakiej najwiekszsej wartości n jest 2n dzielnikiem 1000!
Wskazowka > 1000! przedstaw jako iloczyn dwóch iloczynow lczb parzystych i nieparzystych .
Iloczyn liczb parzystych przestaw w postaci 2k*500! Przksztalc podobnie 500! itd.
2 cze 21:04
Benny:
500+250+125+62+31+15+7+3+1=994
2
994
2 cze 21:10
6latek: Czesc

Ale nie przedstawiles to jak prosza w poleceniu
A tak w ogole to co napisales?
2 cze 21:13
Benny: Cześć

Ilość dwójek w rozkładzie na czynniki tej liczby. W poleceniu nie jest napisane jak trzeba to
przedstawić tylko wskazówka jest jak to zrobić można.
2 cze 21:16
6latek: No to 1000!= 2k*500!* (liczba nieparzysta to bylaby 2k+1 ale co dalej napisac ?
2 cze 21:20
Mila:
1000!=
=(1*3*5*7*9*11*13*....999)*
*(2*4*6*8*10*.... 1000)=m*(2*4*6*8*10*.... 1000)
Masz 500 liczb podzielnych przez 2 ,.
Wyłączamy z każdego czynnika iloczynu parzystych− dwójkę, to otrzymasz:
(2*4*6*8*10*.... 1000)=2500*(1*2*3*4*5*6*... 500)=2500*500!
Postępujesz podobnie
500!=(1*3*5*7*9*11*...499)*(2*4*6*8*10...*500)
(2*4*6*8*10...*500)=2250*(1*2*3*4*5*6*....250)
itd
2 cze 21:47
6latek: dziekuje CI
Milu 
mam jeszcze dwa podpunkty do tego ale to już jutro poproszę Cie o pomoc
2 cze 22:00
Mila:
Lepszy jest sposób Bennego, mogę Ci wytłumaczyć jutro.
2 cze 22:01
6latek: Dobrze
Milu 
Już jutro dlatego ze musze isc rano do pracy (zmienili mi przez 2 dni zmiane .)
2 cze 22:05
Mila:
Dobranoc
2 cze 22:11
6latek: Dobranoc
2 cze 22:13
Benny: Dowiedziałem się że jest to wzór Lagrange'a, ale jakoś nie mogę go znaleźć.
2 cze 22:25
6latek: Podpunkt b)
Dla jakiej największej wartości p jest 5p dzielnikiem 1000!
Przedstaw 1000! jako iloczyn dwóch iloczynow liczb niepodzielnych przez 5 i liczb podzielnych
przez 5
Ten ostatni przedstaw jako iloczyn którego jednym czynnikiem jest 200! itd.
3 cze 19:46
Mila:
Tak samo jak pokazałam dla podzielności przez 2
k.
Albo tak:
| | 1000 | |
[ |
| ]=200 znak [..] cecha liczby |
| | 5 | |
200+40+8+1=249
5
249|1000!
p=249
II sposób
1000!=(1*2*3*4*6*7*8*9*....*999)*(5*10*15*20*25*...*995*1000)
(5*10*15*20*25*...*1000)=5
200*(1*2*3*4*5*6*....*199*200)=
5
200*200!
dalej tak samo postępuj
200!=(1*2*3*4*6*7*8*9*...199)*(5*10*15*...195*200)
itd
3 cze 22:28
Jack: oo, widzisz
Milu
Teraz spotkalem sie ze slowami podloga i sufit, jednakze czytajac ksiazke dla liceum z 85r to
byla tam wlasnie cecha. Byla tez matysa, ale to co innego
3 cze 22:30
Benny: Milu wiesz może, gdzie znajdę dowód tego twierdzenia?
3 cze 22:36
Mila:
Nie pamiętam, szukaj w materiałach z uczelni wrocławskich.
3 cze 22:38
6latek: Dobry wieczor
Milu 
Dziekuje
Teraz wlasnie mam podpunkt c)
Ile zer końcowych ma liczba 1000! .
Wskazowka . Oprzyj się na podpunkcie a i b
Nie chciałem go wcześniej pisać gdyż wiem ze można tak zrobić jak to zrobilas 1 sposobem
teraz
A jak będzie tak jak jest w tej wskazówce ?
3 cze 22:50
Mila:
Tyle ile jest piątek ( bo 2*5=10)
3 cze 22:51
6latek: Jack
Cecha i mantysa to jest to samo co podloga i sufit (nie wiem po co wymyślili jakas podloge i
sufit
3 cze 22:52
6latek: Dobrze
Milu
3 cze 22:53