granice,pochodne,całki
PoprawaSemestru: Witam jutro po południu mam poprawę Analizy Matematycznej z I semestru i bardzo prosił bym o
pomoc w rozwiązaniu zadanek:
1. obliczyc granice
lim n−>
∞ (
√2n2+5n −
√3n2+7n−3)
2.Obliczyc:
| | 3n+2 | |
lim n−>∞ ( |
| ) 4+2n−3n2 |
| | 3n−5 | |
3.Obliczyc za pomoca de L'Hospitala
4.Obliczyc pochodna z definicji funkcji f w punkcie x0. f(x)=sinx x0=3
5.Obliczycz ze wzorow pochodna :
(
√ 3sin(x2) *ln(arcsin(3x2+5))'
6.Obliczyc calki i wynik sprawdzic
a) ∫e
√xdx
2 cze 20:47
Janek191:
z.3
H
| | sin x | | cos x | |
lim |
| = lim |
| = lim cos x = 1 |
| | x | | 1 | |
x→0 x→0 x→0
2 cze 21:02
Janek191:
z.1
| | 2 n2 + 5 n − (3 n2 + 7n −3) | |
an = |
| = |
| | √2n2 + 5n + √3 n2 + 7 n − 3 | |
| | − n2 − 2n +3 | |
= |
| = |
| | √2 n2 + 5 n + √3n2 + 7 n − 3 | |
| | − n − 2 + 3n | |
= |
| |
| | √2 + 5n + √3 + 7n − 3n2 | |
więc
n→
∞
2 cze 21:07
PoprawaSemestru: Dziękuje bardzo za szybką odpowiedź!
2 cze 21:12
zef: Ostatnia całka:
pochodna mianownika to:
4x+7
Rozbijam na 2 całki:
| 11 | | (4x+7) | | 5 | | dx | |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| |
| 4 | | 2x2+7x+3 | | 4 | | 2x2+7x+3 | |
| 11 | | 5 | | dx | |
| In|2x2+7x+3|− |
| ∫ |
| |
| 4 | | 4 | | 2x2+7x+3 | |
Zajmę się teraz mianownikiem 2 całki
mianownik to:
Podstaw do tej drugiej całki
2 cze 21:14
Janek191: z.4
f(x) = sin x x
0 = 3
| sin ( 3 + h) − sin 3 | | 2 sin 0,5h *cos ( 3 + 2h) | |
| = |
| |
| h | | h | |
więc
| | 2 sin 0,5 h | | cos (3+ 2h) | |
lim |
| * |
| =1* lim cos( 3 + 2h) = cos 3 |
| | 0,5 h | | 2 | |
x→0 x→0
więc
f '(3) = cos 3
2 cze 21:24
Janek191:
Poprawka

Zamiast cos ( 3 + 2h) powinno być cos ( 3 + 0,5 h)
2 cze 21:26
Mila:
4)
| | sin(3+h)−sin(3) | |
=limh→0 |
| = |
| | h | |
| | | | 3+h+3 | | 3+h−3 | | 2*cos |
| *sin |
| | | | 2 | | 2 | |
| |
=limh→0 |
| = |
| | h | |
| | h | | | |
=limh→0[cos(3+ |
| )* |
| ]=cos(3)*1=cos(3) |
| | 2 | | | |
2 cze 21:27
PoprawaSemestru: Dziękuje bardzo za pomoc ! Potrzebuję jeszcze tylko 2 zadanko ,5 oraz pierwszą całkę z 6.
2 cze 21:57
PoprawaSemestru: Jeśli ktoś jeszcze nie śpi to proszę o pomoc głównie z tą pierwszą całką
2 cze 23:08
jc:
x = t2
∫e√x dx = 2 ∫ t et dt = 2 ∫ t (et)' dt = 2 t et − 2 ∫ et dt
= 2 t et − 2 et = 2 (√x − 1) e√x
2 cze 23:16
Mila:
To prosta całka.
| | 1 | |
[√x=t, |
| dx=dt, dx=2t*dt] |
| | 2√x | |
∫e
√x dx=2∫t*e
t dt= przez części
[t=u, dt=du, dv=e
t, v=∫e
t dt=e
t]]
cd
=2*(t*e
t−∫e
t dt)=2*(t*e
t−e
t)=
=2*(
√xe
√x−e
√x)+C=
=2e
√x*(
√x−1) +C
================
2 cze 23:21
PoprawaSemestru: Dziękuję !
2 cze 23:24
PoprawaSemestru: Ktoś pomoże jeszcze z zadankiem 5?
2 cze 23:58
Jack: A co? Na pjone idziesz

?
3 cze 00:06
PoprawaSemestru: 3 mi w zupełnosci wystarczy jednak nie wiadomo czy da wszystkie z tych zadanek a pochodna za
4pkt
3 cze 00:10
PoprawaSemestru: Dzień dobry pomoże ktoś z tą pochodną?
3 cze 08:51
Jerzy:
Nie ma problemu , policzymy razem....
Zaczniemy od pochodnej z 3sin(x2) , napisz ...
3 cze 08:56
PoprawaSemestru: 3sin(x2) = 3*sin(x2)' = 3*cos(x2) *2x = 3*cos(x2) *2x = 6x*cos(x2) Dobrze
policzyłem?
3 cze 09:04
Jerzy:
Błąd.. to nie jest funkcja: 3*sin(x2) , tylko wykładnicza: 3U(x)
3 cze 09:07
PoprawaSemestru: 3sin(x2) = 3sin(x2)ln3 * cos(x2)*2x teraz dobrze?
3 cze 09:32
Jerzy:
OK , teraz tak.
Idziemy do ln(.......)
3 cze 09:35
PoprawaSemestru: ln(arcsin(3x
2+t)) =
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| *6x |
| | (arcsin(3x2+5)) | | √1−(3x2+5)2 | |
Mam wrażenie jakbym o czymś zapomniał ...
3 cze 09:45
PoprawaSemestru: na początku ln(arcsin(3x2+5)) = a nie +t
3 cze 09:46
Jerzy:
Jest dobrze.
Teraz liczymy pochodną wyrażenia pod pierwiastkiem
3 cze 09:47
PoprawaSemestru: ln(arcsin(3x2+5)) =
3 cze 09:47
Jerzy:
Nie..
całego iloczynu , który jest pod pierwiastkiem funkcji wyjściowej
3 cze 09:49
PoprawaSemestru: | 1 | |
| |
| 2√3sin(x2) * ln(arcsin(3x2+5)) | |
3 cze 09:52
Jerzy:
Chyba się nie rozumiemy:
pod pierwiastkem funkcji wyjściowej ( w treści zadania )masz iloczyn dwóch funkcji: g(x)*h(x)
g(x) = 3sin(x2)
h(x) = ln(arcsin(3x2+5))
i liczymy pochodną z tego iloczynu: g(x)*h(x)
3 cze 09:57
PoprawaSemestru: Aaaaa o to chodziło :
f '(x) *g(x) + f(x) *g '(x)
Podstawiam pochodna wyliczona wyzej
| | 1 | |
( 3sin(x2)ln3 * cos(x2)*2x )*( ln(arcsin(3x2+5)) + (3sin(x2)) * |
| |
| | arcsin(3x2+5) | |
3 cze 10:10
Jerzy:
tak .. i już jesteśmy w domu ...
Twoja funkcja wyściowa to: f(x) =
√g(x)*h(x) , jej pochodna to:
| | 1 | |
f'(x) = |
| *[g(x)*h(x)]' ... i tylko popodstawiaj to, co już policzyłeś |
| | 2√g(x)*h(x) | |
3 cze 10:14
PoprawaSemestru: | | 1 | |
f'(x)= |
| * |
| | 2√3sin(x2) * ln(arcsin(3x2+5)) | |
| | 3sin(x2) | |
* ( 3sin(x2)ln3 * cos(x2)*2x )*( ln(arcsin(3x2+5)) + |
| |
| | arcsin(3x2+5) | |
Tak powinno wyjść? Dziękuję bardzo za pomoc , poświęcony czas dla mnie i co najważniejsze
wyjaśnienie teraz to zrozumiałem

!
3 cze 10:27
Jerzy:
Tak , taka jest pochodna tej funkcji
3 cze 10:28
PoprawaSemestru: na końcu +5 zamiast +t
3 cze 10:29
PoprawaSemestru: Super dzięki pozdrawiam!
3 cze 10:29