logarytmy
demo: Dobrze to rozwiązałam?
2 * 2
12x = 4
−1
2
22 * 2
1x2 = 2
−21
32x = −2
3x = −4
x = −
43
2 cze 20:32
2 cze 20:34
Janek191:
| | 1 | | 2 | | 4 | |
log2√2 |
| = log21,5 2−2 = − 2* |
| log2 2 = − |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
2 cze 20:34
demo: Aha

Ale wynik dobry
2 cze 20:35
Janek191:
zef: popraw
32 ≠ − 2 − I wiersz
2 cze 20:36
zef: Tam jest jeszcze do potęgi x ale nie wiedziałem jak to napisać bo już wyżej nie mogłem
2 cze 20:37
Janek191:
@ demo:
Jakieś herezje
2 cze 20:37
2 cze 20:38
Janek191:
| | 1 | |
Stosujemy wzór : logaα x = |
| loga x oraz loga xn = n loga x |
| | α | |
2 cze 20:40
demo: Dzięki za wzory @Janek191
Ale mój sposób jest jakiś niepoprawny merytorycznie i lepiej go unikać? Na serio pytam.
2 cze 20:47
zef: Trochę namieszane ale zgadza się, brakuje mi tylko jednej linijki pomiędzy 3 a 4 od końca bym
dopisał:
23/2x=2−2
2 cze 20:49
Jack: co to jest iks u Ciebie demo?
2 cze 20:49
Janek191:
Zrób tak − z definicji logarytmu
| | 1 | | 1 | |
log2√2 |
| = x ⇔ (2√2)x = |
| ⇔ (21,5)x = 2−2 ⇔ 21,5 x = 2−2 ⇔ |
| | 4 | | 4 | |
| | −2 | | 4 | |
⇔ 1,5 x = − 2 ⇔ x = |
| = − |
| |
| | 1,5 | | 3 | |
2 cze 20:54
demo: @zef: Po prostu jeszcze trochę nie ogarniam edytora i chciałam napisać jak najkrócej

Ale
wiem, że tam powinno być 2.
@Jack: Szukany logarytm
2 cze 20:55