całka
kasia: Całka 1/(y2−1)
Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
2 cze 20:25
Jerzy:
nieprawidłowy zapis
2 cze 21:52
jc: Dlaczego nieprawidłowy zapis?
Kluczem jest zapisanie 1/(y2−1) w innej postaci.
1/(y2−1) = (1/2) [ 1/(y−1) − 1/(y+1) ]
Dalej prosto. Całkujemy osobno każdy składnik.
2 cze 22:10
zef: | | 1 | |
czyli |
| (In|y−1|−In|y+1|) ale możesz mi powiedzieć skąd się wzięło 1/2 przed całym zapisem |
| | 2 | |
?
2 cze 22:12
Jerzy:
nie ma zmiennej całkowania
2 cze 22:13
Jerzy:
A ten klucz, to rozkład na ułamki proste
2 cze 22:14
zef: można się domyśleć że po y, ale możecie mi powiedzieć skąd przed tym nawiasem wzięło się 0.5 ?
2 cze 22:14
jc:
| 1 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| , więc trzeba podzielić przez 2. |
| y−1 | | y+1 | | y2 − 1 | |
2 cze 22:17
Mariusz:
Rozkład funkcji wymiernej na SUMĘ ułamków prostych
chociaż jeżeli liczyć zgodnie ze schematem to proponuję taki
1. deg L(x) ≥ deg M(x)
| | L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
2. deg L(x) < deg M(x)∧ GCD(M(x),M'(x))≠const
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| = |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
1(x)=GCD(M(x),M'(x))
M(x)=M
1(x)M
2(x)
deg R
1(x) < deg M
1(x)
deg R
2(x) < deg M
2(x)
Liczniki R
1(x) oraz R
2(x) obliczamy za pomocą metody współczynników nieoznaczonych
Za współczynniki wielomianów w licznikach przyjmujemy współczynniki literowe
i różniczkujemy powyższą równość aby je obliczyć
3. deg L(x) < deg M(x)∧ GCD(M(x),M'(x))=const
Niech M
2(x)=(x−a
1)(x−a
2)*...*(x−a
k)
(x
2+p
1x+q
1)(x
2+p
2x+q
2)*...*(x
2+p
mx+q
m)
| | R2(x) | | A1 | | A2 | | Ak | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+∫ |
| dx |
| | M2(x) | | x−a1 | | x−a2 | | x−ak | |
| | B1x+C1 | | B2x+C2 | |
+∫ |
| dx+∫ |
| dx+...+ |
| | x2+p1x+q1 | | x2+p2x+q2 | |
3 cze 13:10