Oblicz granice
hulahop: Mam pewien dylemat, bo w odpowiedziach wychodzi mi co innego, a nie wydaje mi się żeby to była
prawidłowa odpowiedź.
TREŚĆ ZADANIA:
Oblicz granice ciągów (an) i (bn) oraz granice ciągu cn=an − bn.
| | 6n+1 | |
podpunkt b) an= 3 * 2n, bn= |
| |
| | 3n | |
Mnie wychodzi w an i bn nieskończoność a powinna być minus nieskończoność
2 cze 20:05
hulahop: Proszę pomóżcie
2 cze 20:24
6latek: Wpisz do wolframa
2 cze 20:27
===:
zarówno an jak i bn ... w plus nieskończoności ale ... cn=an−bn ...
2 cze 20:28
Jack:
a
n = 3 * 2
n
lim (3*2
n) =
∞
n−>
∞
| | 6n+1 | | 6n | | 1 | | 1 | |
lim |
| = lim ( |
| + |
| ) = lim (2n + |
| ) = ∞ |
| | 3n | | 3n | | 3n | | 3n | |
2 cze 20:31
hulahop: Czyli to w odpowiedziach musi być błąd?
2 cze 20:33
Jack:
| | 6n+1 | | 3*2n*3n | | 6n+1 | |
cn = an − bn = 3*2n − |
| = |
| − |
| = |
| | 3n | | 3n | | 3n | |
| | 3*6n | | 6n+1 | | 3*6n − 6n − 1 | | 2*6n −1 | |
= |
| − |
| = |
| = |
| |
| | 3n | | 3n | | 3n | | 3n | |
n−>
∞
2 cze 20:34
6latek: | | 6n+1 | | 3n*3*2n−6n−1 | | 3*6n−6n−1 | | 2*6n−1 | |
3*2n− |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 3n | | 3n | | 3n | | 3n | |
Jak się nie pomyliłem
Tylko wszędzie lim n→
∞
2 cze 20:34