Proszę o pomoc
Lexi: | | | |
Naszkicuj wykres funkcji f (x) = | . Podaj zbiór wartości |
| | |
2 cze 19:40
6latek:

Z wykresu odczytasz Z
w=(0,4>
2 cze 20:18
6latek: nawet będzie Zw=<0,4>
bo mianownik się nie zeruje
2 cze 20:20
zef: A nie przypadkiem (0;4> ?
2 cze 20:22
6latek: Będzie bo funkcja nie osiągnie wartości y=0
Pomylilem z x
2 cze 20:26
Mila:
Niech w będzie wartością funkcji:
Δ=1−4<0
D=R
3=w*(x
2−x+1)
wx
2−wx+w−3=0
Badamy dla jakich w równanie ma rozwiązanie:
1)w=0
−3=0 sprzeczność
2)w≠0
Δ≥0
Δ=w
2−4*w*(w−3)=w
2−4w
2+12w
−3w
2+12w≥0 i w≠0
w(−3w+12)≥0 parabola skierowana w dół
w=0,w=4
w∊(0,4>
Zw
f=(0,4>
=====
2 cze 20:28
Janek191:

m(x) =x
2 − x + 1
Δ = 1 − 4*1*1 < 0, więc x
2 − x + 1 > 0 dla x ∊ ℛ
zatem
| | 3 | |
f(x) = |
| > 0 dla x ∊ ℛ |
| | x2 − x + 1 | |
oraz
m '(x) = 2 x − 1 = 0 ⇔ x = 0,5
Funkcja m(x) osiąga minimum lokalne dla x = 0,5
| | 3 | |
Wtedy funkcja f(x) osiąga maksimum lokalne ymax = f(0,5) = |
| = |
| | 0,25 − 0,5 +1 | |
ZWf = ( 0, 4 >
===========
2 cze 20:29
jc: A mi to wygląda na funkcję z R w R2. Zbiór wartości = {3} X [3/4, ∞)
2 cze 20:29
Janek191:
Tak dziwnie zapisane, ale pewnie 6 latek dobrze odgadł ?
2 cze 20:32
6latek: Dobry wieczor
MIlu
2 cze 20:36
6latek: Dobry wieczor
Janek191 
i
jc
2 cze 20:37
Mila:

witam wszystkich.
2 cze 20:40
Janek191:
I ja też
2 cze 20:42
Jack: juz sie wystraszylem ze to funkcja z symbolem newtona... ; o
2 cze 20:47
zef: Strach się bać
2 cze 20:47
Janek191:
Newtona
2 cze 20:48