dziedzina
drzemmajster: log|xy|
generalnie dziedziną funkcji jest zbiór od (0.+∞) czyli
|xy|>0
xy>0 lub xy<0
x>0 i y>0 lub x<0 i y<0
czyli takei coś mam zaznaczyć na wykresie ?
wyjdzie wtedy I i III ćwiartka
2 cze 18:44
Jack: |xy| > 0
rownanie spelnione dla dowolnej liczby rzeczywistej x oraz y
2 cze 18:55
Jack: oczywiscie procz x,y = 0 lub x = 0 lub y = 0
2 cze 18:56
drzemmajster: dla każdych liczb rzeczywistych większych od zera, co nie ?, bo przeciez argument nie może być
ujemny
2 cze 19:05
Jack: logab = c
założenia a >0, b > 0, a ≠ 1
u ciebie
log10|x*y| = ...
zatem zalozenie
|x*y| > 0
wracajac do definicji wartosci bewzglednej
|a| > 0 dla a ∊ R \ {0}
zatem
x*y ≠ 0
...
2 cze 19:16
drzemmajster: aha, a gdyby było log2|xy| to czy to coś zmienia ?
2 cze 20:15
Jack: co do dziedziny to nie.
2 cze 20:18
drzemmajster: ok, dzieki
2 cze 20:44