kaczor: Wyznacz wartości funkcji trygonemetrycznych kąta ostrego α, jeżeli sin tego kąta stanowi
75% wartości funkcji cos tego samego kąta
z góry dziękuje.
3 lis 20:26
picolo:
75%=3/4
sinα = 3/4 *cosα dzielimy obydwie str równanie przez cosα ≠0
otrzymamy sinα/cosα =3/4 ponieważ sinα/cosα = tg α
więc
tgα = 3/4 => ctgα = 4/3
sin kw α + cos kw α =1 (jedynka trygonometryczna)
( 3/4 cosα ) do kw + cos kw α =1
9/16 cos kw α + cos kw α = 1
25/16 cos kw α =1
cos kwα = 16/25
cos α = 4/5
sin α = 3/4 *4/5 czyli sin α = 3/5
odp; sin α =3/5 cos α = 4/5 tg α =3/4 ctg α = 4/3
3 lis 21:02