Rownanie wielomianowe
aga: x3 +3x+4=0
2 cze 17:37
Janek191:
x = − 1
Podziel przez x + 1
2 cze 17:38
Jack:
− 1 jest pierwiastkiem.
2 cze 17:39
aga: ok tylko dlaczegotak sie robi?
2 cze 17:39
Janek191:
Szukamy pierwiastków całkowitych wśród dzielników wyrazu wolnego
D4 = { 1 , −1, 2, −2, 4, − 4}
2 cze 17:41
Leszek: Nalezy zauwazyc ze pierwiastkim tego wielomianu jest x=−1
W(−1)=(−1)−3+4=0
Nastepnie dzielimy wielomiam W(x) przez dwumian (x+1)
Mozna dzielenie wykonac wg schematy Hornera
2 cze 17:42
Jack:
masz rownanie
x3 + 3x + 4 = 0
Szukasz takich liczb ktore spelniaja to rownanie, inaczej mowiac − liczb, ktore sprawia
ze wyjdzie 0.
np. − 1
(−1)3 + 3(−1) + 4 = 0
Na tym polegaja miejsca zerowe −> liczba ktora podstawisz ma nam dac wynik koncowy rowny 0.
2 cze 17:48