matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Tożsamości trygonometryczne
Patryk:
Sprawdź, czy podane równości są tożsamościami trygonometrycznymi. Podaj konieczne założenia.
1
1
sinα
cosα
a) (
+
)*(tgα+ctgα−1) =
−
cosα
sinα
cos
2
α
sin
2
α
1
1
b) (1−cosα)*(
+
)−sinα=0
sinα
tgα
π
Proszę również o te założenia, typu α=/=k*
k∊C, bo nie rozumiem za bardzo skąd się
2
biorą
2 cze 17:21