Dzidzina funkcji dwóch zmiennych
drzemmajster:
![rysunek](rys/123633.png)
Witam, mam problem z dwoma przykładami
treść: Znaleźć i zaznaczyć w układzie wpsółrzędnych kartezjańskich dziedzibnę funckji
b)p{
![](emots/2/placze.gif)
x
2+y
2−4)(9−x
2−y
2)
Myśle, że to powinno wyglądać tak, ale ręki nie dam sobei uciąć
Ad a)
x*
√x2 − 2y≠0
x≠0 ⋀ x
2−2y≥0
x≠0 ⋀ −2y≥−x
2
tylko jak to zaznaczyc na wykresie ?
| x2 | |
czyli D:((x,y)∊R2: x≠0⋀y≤ |
| ) ? <−− czy to jest prawidłowy zapis ? |
| 2 | |
a w b to chyba iloczyn dwóch kół o promieniu 2 i 3, wiec żeby spełnić nierówność (to pod
pierwiastkiem ≥0) dwa koła musza byc mniejsze bądź równe od zera lub większe bądź równe od
zera
2 cze 16:33
drzemmajster: b) √(x2+y2−4)(9−x2−y2)
2 cze 16:34
Jack:
![rysunek](rys/123636.png)
a) mianownik rozny od zera zatem
x *
√x2−2y ≠ 0
stad x ≠ 0 ⋁
√x2−2y ≠ 0
skoro {x
2−2y} ≠ 0
to x
2 − 2y > 0 (a nie ≥ bo zerem nie moze byc)
2y < x
2
jak to zaznaczamy na wykresie?
| 1 | |
otoz rysujemy parabole y = |
| x2 |
| 2 | |
a nastepnie zaznaczamy wszystko oprocz tego co jest w srodku.
2 cze 17:02
Jack:
![rysunek](rys/123637.png)
te czerwone kreski to zamalowanie.
2 cze 17:04
drzemmajster: ok, dzięuję Ci bardzo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
pozdrawiam
2 cze 17:21
drzemmajster:
![rysunek](rys/123640.png)
a jeśli chodzi o przykąłd be to nie będzie to czasem wyglądać tak ? :
(x
2+y
2−4)(9−x
2−y
2)
x
2+y
2−4≥0 ⋀ 9−x
2−y
2≥0 ⋁ x
2+y
2−4≤0 ⋀ 9−x
2−y
2≤0
x
2+y
2≥4 ⋀ x
2+y
2≤9 ⋁ x
2+y
2 ≤4 ⋁ x
2+y
2≥9
2 cze 17:43
drzemmajster: proszę o weryfiakcje
2 cze 17:43
Jack: b)
to co pod pierwiastkiem ≥ 0
zatem
(x2+y2 − 4)(9−x2−y2)≥ 0
wyciagnijmy z drugiego minus
−(x2+y2−4)(x2+y2−9) ≥ 0 // * (−1)
(x2+y2−4)(x2+y2−9) ≤ 0
przyrownujemy kazde do zera i mamy
x2 + y2 = 4 lub x2+y2 = 9
Powinienes wiedziec ze jest to rownanie opisujace okrag
x2+y2 = 4 to okrag o srodku w punkcie(0,0) i promieniu r = 2
x2+y2 = 9 to okrag o srodku w punkcie(0,0) i promieniu R = 3
Rozwiazaniem jest przestrzen miedzy tymi okregami
2 cze 17:44
drzemmajster: to wiem że jest to okrąg, nawet narysowałem, czyli nie musi byc aż 2przypadków, wystarza tylko
jeden po wymnożeniu przez −1 ?
2 cze 17:48
Jack: tak czy owak powinny byc 2 przypadki wg mnie...
u mnie
(x2+y2−4)(x2+y2−9) ≤ 0
zatem
x2+y2 − 4≤0 /\ x2+y2−9 ≥ 0 lub x2+y2 − 4≥ 0 /\ x2+y2−9 ≤ 0
2 cze 17:53
drzemmajster: no to mamy tak samo
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
tylk oja to troche inaczej zapisałem ale koncowe przyapdki są takie same
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
dzięujęCi bardzo
2 cze 17:55
Jack:
2 cze 17:58