matematykaszkolna.pl
Równanie wykładnicze Varost: Równanie wykładnicze: 7*33x+1−5x+2=3x+4−5x+3 7*31*3x−5x*52=3x*34−5x*53 21*3x−25*5x=81*3x−125*5x 21*3x−81*3x=−125*5x+25*5x −60*3x=−100*5x //*(−1) 60*3x=100*5x //:10 6*3x=10*5x //:2 3*3x=5*5x 3x+1=5x+1 Czy do tego momentu jest dobrze? I co dalej?
2 cze 16:22
Varost: Dałbym tu: x+1=0 x=−1 Ale czy to dobrze?
2 cze 16:23
Jack: post 16:22 jest dobry. jak masz 3*3x = 5 * 5x // : 3
 5 
3x =

* 5x //:5x (mozemy podzielic bo 5x nigdy nie da nam zera,wiec to jest na pewno
 3 
≠ 0)
3x 5 

=

5x 3 
 ax a 
z wlasnosci poteg

= (

)x
 bx b 
zatem
 3 5 
(

)x =

 5 3 
5 3 

= (

)−1
3 5 
zatem
 3 3 
(

)x = (

)−1
 5 5 
stad x = − 1
2 cze 16:48
Jack: post 16:23 mnie raczej nie przekonuje...
2 cze 16:49
Varost: Kolejna, tym razem nierówność:
 1 1 
2*(

)2x−3*(

)x+1≤0
 2 2 
2*(2−1)2x−3*(2−1)x+1≤0 2*2−2x−3*2−x+1≤0 2*(2−x)2−3*2−x+1≤0 t=2−x t>0 2t2−3t+1≤0 Δ9−4*2*1 Δ=9−8 Δ=1 Δ=1
 3−1 2 1 
x1=

=

=

 4 4 2 
 3+1 4 
x2=

=

=1
 4 4 
 1 
Rozwiązaniem jest zbiór x∊(0;

)∪(1;+) czy x∊(1;+) ?
 2 
2 cze 17:12
Jack: rysunekzatem tak rozpisywac mogles odrazu :
 1 1 
2 * (

)2x − 3* (

)x + 1 ≤ 0
 2 2 
 1 1 
2 * ((

)x)2 − 3* (

)x + 1 ≤ 0
 2 2 
 1 
(

)x = t , t > 0
 2 
2t2 − 3t + 1 ≤ 0 Δ = 1 zadne x1 i x2 bo liczyc rownanie kwadratowe o zmiennej t zatem
 1 
t1 =

 2 
t2 = 1 czyli zapisujesz postac iloczynowa :
 1 
2(t−1)(t−

) ≤ 0
 2 
zaznaczasz miejsca zerowe na osi, rysujesz parabole − wspolczynnik przy najwiekszej potedze jest dodatni − bo wynosi 2. zatem ramiona paraboli do gory i odczytujesz
 1 
t ∊ <

; 1>
 2 
 1 
inaczej mowiac : t ≥

⋀ t ≤ 1
 2 
wracamy z podstawieniem
 1 
(

)x = t
 2 
czyli
 1 1 1 
(

)x ≥(

)1 ⋀ (

)x ≤ 1
 2 2 2 
stad
 1 1 
x ≤ 1 ⋀ (

)x ≤ (

)0
 2 2 
zatem x ≤ 1 i x ≥ 0 stad x ∊ <0;1>
2 cze 17:27
Varost: 7x+1+2*7x−2−345>0
 1 
7*7x+2*7x*

−345>0
 49 
 2 
7x(7+

) − 345 > 0 ...
 49 
2 cze 18:38
Jack: emotka kontynuuj
2 cze 18:47
Varost:
 343 2 
7x*(

+

)−345>0
 49 49 
 345 
7x*(

)−345>0...
 49 
2 cze 18:52
Jack: emotka 7x zostaw po lewej, reszta na prawo
2 cze 18:53
Jack:
 345 
7x *

> 345
 49 
 49 
7x > 345 *

 345 
7x > 49 dalej juz prosto
2 cze 18:55
Varost:
 345 
tak po prostu? 7x >

− 345
 49 
2 cze 18:55
Varost: Aaa no to teraz już oczywiste
2 cze 18:55
Varost: Dzięki za pomoc z tym wszystkim
2 cze 18:56
Jack: emotka
2 cze 18:57