Równanie wykładnicze
Varost: Równanie wykładnicze:
7*33x+1−5x+2=3x+4−5x+3
7*31*3x−5x*52=3x*34−5x*53
21*3x−25*5x=81*3x−125*5x
21*3x−81*3x=−125*5x+25*5x
−60*3x=−100*5x //*(−1)
60*3x=100*5x //:10
6*3x=10*5x //:2
3*3x=5*5x
3x+1=5x+1
Czy do tego momentu jest dobrze? I co dalej?
2 cze 16:22
Varost: Dałbym tu:
x+1=0
x=−1
Ale czy to dobrze?
2 cze 16:23
Jack: post 16:22 jest dobry.
jak masz
3*3
x = 5 * 5
x // : 3
| 5 | |
3x = |
| * 5x //:5x (mozemy podzielic bo 5x nigdy nie da nam zera,wiec to jest na pewno |
| 3 | |
≠ 0)
| ax | | a | |
z wlasnosci poteg |
| = ( |
| )x |
| bx | | b | |
zatem
zatem
stad
x = − 1
2 cze 16:48
Jack: post 16:23 mnie raczej nie przekonuje...
2 cze 16:49
Varost: Kolejna, tym razem nierówność:
2*(2
−1)
2x−3*(2
−1)
x+1≤0
2*2
−2x−3*2
−x+1≤0
2*(2
−x)
2−3*2
−x+1≤0
t=2
−x t>0
2t
2−3t+1≤0
Δ9−4*2*1
Δ=9−8
Δ=1
√Δ=1
| 1 | |
Rozwiązaniem jest zbiór x∊(0; |
| )∪(1;+∞) czy x∊(1;+∞) ? |
| 2 | |
2 cze 17:12
Jack:
![rysunek](rys/123639.png)
zatem tak rozpisywac mogles odrazu :
| 1 | | 1 | |
2 * ( |
| )2x − 3* ( |
| )x + 1 ≤ 0 |
| 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | |
2 * (( |
| )x)2 − 3* ( |
| )x + 1 ≤ 0 |
| 2 | | 2 | |
2t
2 − 3t + 1 ≤ 0
Δ = 1
zadne x
1 i x
2 bo liczyc rownanie kwadratowe o zmiennej t
zatem
t
2 = 1
czyli zapisujesz postac iloczynowa :
zaznaczasz miejsca zerowe na osi, rysujesz parabole − wspolczynnik przy najwiekszej potedze
jest dodatni − bo wynosi 2.
zatem ramiona paraboli do gory
i odczytujesz
| 1 | |
inaczej mowiac : t ≥ |
| ⋀ t ≤ 1 |
| 2 | |
wracamy z podstawieniem
czyli
| 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| )x ≥( |
| )1 ⋀ ( |
| )x ≤ 1 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
stad
| 1 | | 1 | |
x ≤ 1 ⋀ ( |
| )x ≤ ( |
| )0 |
| 2 | | 2 | |
zatem
x ≤ 1 i x ≥ 0
stad
x ∊ <0;1>
2 cze 17:27
Varost: 7
x+1+2*7
x−2−345>0
| 2 | |
7x(7+ |
| ) − 345 > 0 ... |
| 49 | |
2 cze 18:38
Jack: ![emotka](emots/1/ok.gif)
kontynuuj
2 cze 18:47
2 cze 18:52
Jack: ![emotka](emots/1/ok.gif)
7
x zostaw po lewej, reszta na prawo
2 cze 18:53
Jack:
7
x > 49
dalej juz prosto
2 cze 18:55
Varost: | 345 | |
tak po prostu? 7x > |
| − 345 |
| 49 | |
2 cze 18:55
Varost: Aaa no to teraz już oczywiste
2 cze 18:55
Varost: Dzięki za pomoc z tym wszystkim
2 cze 18:56
Jack:
2 cze 18:57