Oblicz całkę oznaczoną
Ania: Oblicz całkę: od 0 do π∫x
2cos2xdx
Nie wiem jak się za to zabrać, na pewno przez części, ale nie wychodzi mi
2 cze 13:28
Jerzy:
Pokaż, jak całkujesz
2 cze 13:29
jc:
∫ = (1/2) ∫ x2 (sin 2x)' dx = (1/2) x2 sin 2x − (1/2) ∫ (x2) ' sin 2x dx
= (1/2) x2 sin 2x − ∫ x sin 2x dx
Jeszcze raz przez części i masz wynik.
2 cze 13:31
Ania: u=x2 v'=cos 2x
u' = 2x v=1/2sin2x
2 cze 13:31
Ania: Znalazłam błąd, dzięki
2 cze 13:33
Jerzy:
No i start dobry ... i dwa razy przez części
2 cze 13:33