ciąg geo
Riku: a4=24 a9=768 oblicz s8 ciągu geometrycznego
2 cze 13:08
Jerzy:
a9 = a4*q5 → oblicz: q
a4 = a1*q3 → oblicz: a1
na końcu policz: S8
2 cze 13:15
Jack:
zapisujesz obydwa ze wzoru
a
n = a
1 * q
n−1
czyli
a
4 = a
1 * q
3
a
9 = a
1*q
8
zatem mamy uklad rownan
{a
1 * q
3 = 24
{a
1 * q
8 = 768
podzielmy a
9 przez a
4.
| a9 | | a1 * q8 | | 768 | |
| = |
| = |
| |
| a4 | | a1 * q3 | | 24 | |
wiec mamy
q
5 = 32
zatem q = 2.
podstawmy do pierwszego rownania
a
1 * 8 = 24
zatem nasze a
1 = 3, q = 2
| | 1 − q8 | | 1−28 | |
S8 = a1 * |
| = 3 * |
| = −3 * (1−28) = −3 + 3*28 = −3 + 256*3=768 |
| | 1−q | | 1−2 | |
−3 = 765
2 cze 13:16