Oblicz granicę
cvde24: | | √cosx −1 | |
Obliczyć granicę : limx−>0 |
| . |
| | x2 | |
Można z de l'Hospitala czy inaczej ?
2 cze 12:37
Jerzy:
Można
2 cze 12:38
cvde24: wychodzi 0 a ma byc −1/4
2 cze 12:41
Benny: | √cosx−1 | | cosx−1 | | | |
| = |
| = |
| = |
| x2 | | x2(√cosx+1) | | x2(√cosx+1) | |
2 cze 12:43
Jerzy:
Reguła H ( 2 razy ) i masz wynik: −1/4
2 cze 12:46
Jerzy:
| | 0 | |
U Ciebie Benny wychodzi |
| |
| | 0 | |
2 cze 12:47
cvde24: juz ok, dziekuje
2 cze 12:49
Benny: Jerzy to nie jest koniec
| | sinx | |
Wystarczy pokazać, że obie granice istnieją i skorzystać z faktu |
| |
| | x | |
2 cze 12:50
Jerzy:
Znacznie prościej przy użyciu H
2 cze 12:51
Benny: Pewnie tak, ale warto nauczyć się takie granice przekształcać
2 cze 12:53
Jerzy:
Jasne,że tak ... .często w poleceniu jest bez użycia reguły H
2 cze 12:56
jc: Trochę inne dokończenie (element).
| 1 − cos x | | 1− cos2 x | | sin2 | |
| = |
| = |
| →1/2 |
| x2 | | x2 (1+ cos x) | | x2 (1 + cos x) | |
przy x →0
2 cze 12:58