Całka potrójna.
Feok: Mam taką całkę potrójną:
https://zapodaj.net/12d6bcca666fb.png.html
Na początek korzystam ze wzoru
| | dx | |
∫ |
| = ln|x+√x2+k| + c |
| | √x2+k | |
Po wstawieniu i przekształceniu wychodzi mi takie coś i nie mogę policzyć całki po dy.
| | 72−4x2−9y2 | |
∫ ln|√ |
| | dy i dalej nie wiem co z tym zrobić. Może ktoś pomóc? |
| | 8x2+18y2 | |
2 cze 11:24
jc: A nie lepiej przejść do zmiennych sferycznych?
2 cze 12:32
jc: | | 3 | |
Czy powinno wyjść |
| (2−√2) π ? |
| | 4 | |
2 cze 12:52
Feok: Mam pytanie, w jaki sposób zamienić granice całkowania w tym przykładzie przy przejściu na
współrzędne sferyczne?
2 cze 22:51
jc: Najpierw przeskalowałbym zmienne tak, aby układ stał się bardziej
symetryczny. Potem przyjrzałbym się co to jest.
Właściwie to zrobiłem, to coś na kształk rożka z lodem (a własciwie ćwiartki).
Czy masz wynik?
2 cze 23:08
Feok: Wyniku nie mam niestety.
3 cze 09:33
jc:
Zamień najpierw zmienne tak: x = 3u, y=2v
Otrzymasz dużo ładniejszą całkę. Obszar całkowania, to fragment kuli o promieniu jeden.
Wycinasz z kuli stożek o rozwarości 90 stopni. A potem bierzesz ćwiartkę z tego
fragmentu. Jaka to część kuli?
Całkujesz 1/r. Gdybyś wziął całą kulę, miałbyś taki wynik: 2*3 ∫01 4π r2 / r dr = 12 π.
Twój fragment to kuli to taka część całości:
(pole czaszy pokrywającej stożek) / (pole całej kuli) / 4
2 π (1 − 1/√2) / (4π) / 4 = (2 − √2) / 16
Zatem całka = 12 π (2 − √2) / 16 = (3/4) (2−√2) π
3 cze 17:57
piotr1973: | | 3 | |
∫0√2∫π/4π/2∫0π/2 6 r cos(φ)dθdφdr= |
| (2−√2) π≈2.76045 |
| | 2 | |
8 cze 10:44