obliczanie sigmy
___Tajniak___: sigma kwadrat(sigma+20)=150 wie ktoś jak obliczyć sigme? obliczy mi ktos? błagam o pomoc!
5 sty 16:00
jo: x = −2.967617539 ∨ x = 2.577550699 ∨ x = −19.60993315
jakoś tak to będzie... oczywiście sigma u mnie to x
5 sty 16:05
___Tajniak___: hmm ale dlaczego ujemna liczba wyszła? nie rozumiem tego co kolega napisał
5 sty 16:06
jo: koleżanka...
5 sty 16:07
___Tajniak___: no to koleżanka. przepraszam

więc wytłumaczysz mi? skąd to obliczyłaś?
5 sty 16:09
jo: właśnie mam problem z zapisem i nie jestem pewna czy to poprawny wynik...
5 sty 16:11
___Tajniak___: a gdyby to zapisać tak: sigma kwadrat (sigma +20)=15 000 wyjdzie inny wynik? jaki?
5 sty 16:12
jo: nie masz żadnego podobnego przykładu rozwiązanego... jaki to poziom nauki?
5 sty 16:12
jo: no jest problem... bo wykresami takich funkcji są proste x=a
5 sty 16:14
___Tajniak___: technikum

niestety nie mam rozwiązanego przykladu. Mam z ksiązki taki przykład:
sigma kwadrat (sigma+82,5)=84700 (i to jest w MPa)
i sigme mam obliczyć i nie wiem jak, w moim przykładzie tez jest w MPa. Pomóz proszę
5 sty 16:14
___Tajniak___: dodam, że sigma z przykladu wyyżej wynosi ok 26,2 MPa , nie ma podanych obliczen tylko ejst sam
wynik
5 sty 16:15
___Tajniak___: droga koleżanko, czy mogła byś napisać (jeśli potrafisz) tok obliczeń na obliczenie tej sigmy
również?
5 sty 16:17
jo: hm... to jednak chyba źle to rozwiązuję...
na razie muszę zmykać ale może coś później wymyślę
5 sty 16:20
___Tajniak___: halo jesteś ?
5 sty 16:20
___Tajniak___: pomóż teraz bo to mam na jutro Cię!
5 sty 16:21
___Tajniak___: * pomóże mi teraz bo to mam na jutro proszę Cię
5 sty 16:23
jo: będę za ok 2 h
5 sty 16:23
___Tajniak___: oki ale dasz radę policzyć?
5 sty 16:24
jo: to w ogóle jest fizyka, jaki dział, jaka książka...?
5 sty 18:27
___Tajniak___: droga koleżanko to jest elektroenergeryka (kierunek elektryk)
5 sty 18:33
___Tajniak___: z tego co mi wiadomo, to trzeba to chyba policzyć jako równianie 3 stopnia (nie potrafię tego).
5 sty 18:34
___Tajniak___: może podaj swoje gadu to się szybciej dogadamy?
5 sty 18:40
jo: przykro mi ale nie dam rady pomóc
5 sty 18:56
jo: mój pomysł jednak nie jest poprawny...
5 sty 18:56
___Tajniak___: no to napisz mi swój pomysł proszę
5 sty 18:58
jo: podaj dokładną treść zadania...
5 sty 19:00
___Tajniak___: zadanie nie ma treści. Jest tylko ten wzór co podałem. Mam wykonać projekt przęsła, wszystkie
pozostałe dane mam obliczone, tylko sigma mi brakuje do naprężenia
5 sty 19:01
Kociak: Najmniejszym ssakiem na Ziemi jest ryjówka etruska. Najmniejszy zbadany osobnik ważył 2gramy.
Jego ogon miał 2,5cm. długości i stanowił 512 długości całego ciała. Jaką długość miało
ciało ryjówki?
5 sty 19:01
___Tajniak___: gdzie ty mi to tu wtryniasz nie mam czasu na zabawy ja jestem w technikum i nie mam juz
biologii
5 sty 19:03
Kociak: to matematyka
5 sty 19:03
___Tajniak___: ale pomyliłaś działy, jak obliczysz mi sigme to ci pomogę
5 sty 19:06
___Tajniak___: jo proszę Cię oblicz to po swojemu, na pewno jakoś potrafisz, to dla mnie bardzo ważne, muszę
wpisać dobrą sigmę do projektu, bo będą niemiłe konsekwencje
5 sty 19:09
Wiola:]: Na kiedy te zadanie?
5 sty 19:10
___Tajniak___: na jutro

jeśli chcecie to mogę wam dać linka do skana przykładu z książki i zaznacze tą
sigmę
5 sty 19:11
jo: ok
5 sty 19:13
___Tajniak___: jo a umiesz to rozwiązać równaniem 3 stopnia? ten przykład sigma kwadrat (sigma +20)=15 000
powinien chyba wyglądać tak sigma do trzeciej + 20sigma do drugiej = 15 000
PS. Zaraz dam skan z ksiązki.
5 sty 19:16
5 sty 19:26
AS: Ale młócenie słomy!
5 sty 19:27
___Tajniak___: więc pomoże ktoś
5 sty 19:31
___Tajniak___: jo i jak?
5 sty 19:36
jo: AS może byś pomógł...
5 sty 19:47
___Tajniak___: no i jak z tą sigmą ile ona wynosi?
5 sty 19:48
jo: jednak nie uda mi się pomóc...
5 sty 19:55
AS: Tylko że treść zadania zupełnie nieczytelna.
5 sty 19:55
R.W.16l: spokojnie __Tajniak__ po co tyle postów
5 sty 19:56
zal mi was: to nie jest forum towarzyskie ludzie
Zal mi Was
5 sty 19:59
żal mi CIEBIE: serio? no co TY NIE POWIESZ
5 sty 20:00
___Tajniak___: przecież można zbliżyc obrazek
5 sty 20:03
___Tajniak___: dzięki jo za fatygę, zastosowałem tą pierwszą sigmę co mi podałaś i wszystkie wyniki w kolejnym
toku obliczeń się zgadzają

bo sprawdzałem

więc ogrrrooomne dzięki
5 sty 20:05
jo: Mam nadzieję że będzie ok.
//ktoś chyba nie wie co to forum towarzyskie... ach te małolaty...
5 sty 20:10
___Tajniak___: no ja też mam taką nadzieję, no to jeszcze raz dziękować koleżance
5 sty 20:26