Pomocy!
Sisi: Sprowadź do postaci kanonicznej metodą Lagrange'a:
g(x,y,z,t)=−8yz−4xy−8zt−8yt
siedzę już nad tym nie powiem ile....nie chce mi wyjść
1 cze 23:47
jc:
− 4xy = (y−x)2 − (y+x)2 = u2 − v2
y = (u+v)/2
g = u2 − v2 − 4uz − 4vz −8zt − 4 ut − 4 vt
= (u −2z−2t)2 − 4z2 − 4t2 − 8 zt
− (v +2z+2t)2 + 4z2 + 4t2 + 8zt − 8zt
= (u −2z−2t)2 − (v +2z+2t)2 − 8 zt
= (u − 2z−2t)2 − (v+2z+2t)2 + 2(z−t)2 − 2(z−t)2
lub
g = (y − x − 2z−2t)2 − (y+x+2z+2t)2 + 2(z−t)2 − 2(z+t)2
czyli w zmiennych
a=y − x − 2z−2t, b=y+x+2z+2t, c=z−t, d=z+t, g=a2 − b2 + 2c2 − 2d2
Popraw ewentualne błedy!
2 cze 00:07
Sisi: jeju ....w życiu bym na to nie wpadła

Dzięki
2 cze 00:15