Twierdzenie o trzech ciągach - Oblicz granicę ciągu
Stark: Oblicz granicę ciągu o wyrazie ogólnym a
n, jeśli:
1) a
n =
√6n + 7n + 8n
Zadanie trzeba zrobić na podstawie twierdzenia o trzech ciągach. Nie wiem jednak o co w nim
chodzi, jak rozpisywać równania ani skąd wiedzieć jak wyznaczyć ciągi 'z lewej' i 'z prawej'
strony. Bardzo proszę o wyjaśnienie tego twierdzenia na podstawie tych przykładów
1 cze 22:52
Jack: 1) pierwiastek zwykly czy pierwiastek n−tego stopnia?
1 cze 22:54
Stark: aaaj tak, n−tego stopnia, przepraszam
1 cze 22:56
Janek191:
1) Tw. o trzech ciągach
2) lim an = 0
n→∞
bo − 1≤ cos (n5) ≤ 1
1 cze 23:02
Jack:
najpierw ograniczenie z gory.
8 jest wiekszy od 6 i 7
zatem
n√6n + 7n + 8n ≤
n√8n + 8n + 8n
a teraz ograniczenie z dolu − nadal najwieksza jest osemka, ale zapisujemy ja jeden raz.
zatem
n√8n ≤
n√6n + 7n + 8n ≤
n√8n + 8n + 8n
oczywiscie wiadomo ze jest spenione bo chyba widac

Teraz pokazujemy ze granica z gory i z dolu sa takie same.
lim
n√8n = 8
n−>
∞
lim
n√8n + 8n + 8n = lim
n√3*8n = lim
n√3 *
n√8n = 8
*
n−>
∞
* lim (
n√3dazy do jeden, a
n√8n do osmiu.) = 8, zatem tamta granica wynosi 8
Odp. Na mocy twierdzenia o trzech ciągach
lim
n√6n + 7n+8n = 5
n−>
∞
1 cze 23:03
Jack: = 8 ****
co ja tam napisalem w ostatniej linijce
1 cze 23:04
Janek191:
8
1 cze 23:05
Stark: Aa, chyba rozumiem.. czyli w obu ograniczeniach musi być zawsze ta sama liczba tylko w
ograniczeniu z góry będzie ona pomnożona przez coś żeby była większa, tak? I ta największa
liczba będzie zawsze granicą, tylko trzeba to wykazać?
1 cze 23:08
Jack: bierzesz najwieksza pod pierwiastkiem i tyle.
w ograniczeniu z gory po prostu zastepujesz pozostale ta najwieksza
1 cze 23:10
Jack: oczywiscie w ograniczeniu z dolu tylko raz zapisujemy ta najwieksza i tyle.
1 cze 23:11
1 cze 23:12
Jack: jedyne co musisz umiec "trudniejszego" to policzyc prosta granice i wiedziec, ze
n√z jakiejs liczby = 1
np.
lim n√10 = 1, lim n√999 = 1
n−>∞ n−>∞
1 cze 23:14
Jack: aczkolwiek
@Janek191
jak zrobiles to drugie?
1 cze 23:26
Stark: Okey, bardzo dziękuję
1 cze 23:31
Benny: Jest też twierdzenie, które mówi, że iloczyn granicy zbieżnej do 0 i ograniczonej również
zbiega do 0.
1 cze 23:43
Janek191:
− 1 ≤ cos ( n
5) ≤ 1 / : ( n +1)
| | −1 | | 1 | |
lim |
| = 0 i lim |
| = 0 |
| | n+1 | | n +1 | |
n→
∞ n→
∞
więc na podstawie tw. o trzech ciągach
lim a
n = 0
n→
∞
2 cze 07:31
Jack: Aaa no tak
2 cze 09:24