Algebra liniowa
fruzinska: Obliczyć odstęp w R3 pomiędzy punktem a = (1,0,1) i prostą P przechodzącą przez punkty
b = (1,−2,0) i c = (0,−1,2).
1 cze 22:42
Mila:
Chyba odległość punktu od prostej?
Napisz równanie tej prostej , a potem oblicz odległość puntu A od prostej.
1 cze 22:47
jc: wektory c−b, a−b rozpinają pewien równoległobok
o polu | (−1,1,2)x(0,2,1) | = √14 i podstawie |c−b| = √6.
Wysokość tego równoległoboku = pole / podstawa = √14 / √6 = √7/3
to szukana odległość.
Sprawdź rachunki, bo mogłem się pomylić!
1 cze 22:59
1 cze 23:23
fruzinska: policzyłam wektor kierunkowy: [−1,1,2]
równanie prostej wyszło mi z
A(x−x0)+B(y−y0)+C(z−z0)=0
−x+y+2z−1=0
a odległośc : ze wzoru: |Ax0+Bx0+Cz0+D| / √A2+B2+c2
no i nie wyszło mi tak jak wam
2 cze 00:02
jc: Bo to wzór na odległość punktu od płaszczyzny
2 cze 00:11
Mila:
1) Najlepiej policzyć sposobem
JC.
2) Z równaniem prostej jest więcej liczenia, bo trzeba znaleźć rzut punktu A na prostą.
Równanie prostej:
k:
Jak Wam podawali na wykładzie?
Mogę policzyć.
2 cze 00:23
fruzinska:
Dziękuję bardzo. Już wszystko wiem
2 cze 01:49