Formy kwadratowe
Benny: Dana jest forma dwuliniowa f(x, y)=XTAY, gdzie
A=[1 2 −4]
[2 −2 −2]
[−4 −2 1]
jest macierzą formy w
a) bazie standardowej
b) w bazie B=((1, 1, 1), (1, −1, 0), (1, 0, 0)); x=(x1, x2, x3), y=(y1, y2, y3).
Zapisać formę f(x, y) jako wielomian 2−stopnia.
W bazie standardowej normalnie będę miał f(x, y)=a11x1y1+a12x1y2 itd. a jak to będzie
w tej drugiej bazie? Przecież to jest ta sama macierz.
1 cze 22:32
jc: czy (x1, x2, x2) to współrzędne wektora w bazie B?
czyli w bazie standardowej wektor = (x1+x2+x3, x1 −x2, x1).
Podobnie z drugim wektorem. Wstawiasz i liczysz. Moim zdaniem trochę
niejasno napisane.
1 cze 23:11
Benny: No trochę dziwnie. Jednocześnie (x
1, x
2, x
3) może być w bazie standardowej, eh
1 cze 23:17
Benny: Jak byłoby odwrotnie to jak znaleźć współrzędne wektora w tej bazie?
1 cze 23:28
jc:
u1=x1+x2+x3
u2=x1−x2
u3=x1
x1=u3
x2=u3 − u2
x3=u1+u2−2u3
1 cze 23:35
Benny: dzięki
1 cze 23:37