matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
niewymierność
matmmm:
usuń niewymierność z mianownika wyrażenia
2
3
√
3
+1
1 cze 22:18
Jack:
jaki problem ? oprocz tego ze Polska przegrala mecz ; x
1 cze 22:47
Jack:
a
3
+ b
3
= (a+b)(a
2
−ab+b
2
) u ciebie a =
3
√
3
, b = 1 zatem zeby miec a
3
+ b
3
to musisz pomnozyc razy to (a
2
−ab+b
2
) zatem
2
2
3
√
9
−
3
√
3
+ 1
=
*
=
3
√
3
+1
3
√
3
+1
3
√
9
−
3
√
3
+ 1
2(
3
√
9
−
3
√
3
+ 1)
2(
3
√
9
−
3
√
3
+ 1)
=
=
=
(
3
√
3
+1)(
3
√
9
−
3
√
3
+ 1)
4
3
√
9
−
3
√
3
+ 1
=
2
1 cze 22:52
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick