Jak za pomocą x1, x2 i c wyznaczyć wierzchołek paraboli?
Andrzej: Cześć, jak za pomocą danych x1 = −1, x2 = 3 i c = 2 wyznaczyć wierzchołek paraboli?
Na razie doprowadziłem to do f(x) = a (x+1) (x−3) i nie wiem, co dalej z tym zrobić
1 cze 21:05
===:
... to odpowiedz sobie cóż to jest to "c"
1 cze 21:36
===:
skoro parabola przecina oś 0y dla y=2 ...to wiesz, że do paraboli należy punkt A=(0, 2)
1 cze 21:40
Mila:

f(x) = a (x+1) (x−3)
c=2⇔f(0)=2
2=a*(0+1)*(0−3)
−3a=2
| | 2 | | 8 | |
f(1)=yw=− |
| *(1+1)*(1−3)= |
| |
| | 3 | | 3 | |
1 cze 21:41
Tak naprawdę, to Marcin: Jeżu, to jest takie proste. Czemu na to wcześniej nie wpadłem?
1 cze 22:00
Jack: Wszystko jest trudne zanim stanie sie proste.
1 cze 22:52