Funkcja logarytmiczna
Piotrek: Wyznacz dziedzinę funkcji f jeśli:
f(x)=logx2−1 (x2−2x−3)
przyjąłem 3 założenia
1. x2−1 > 0 2. x2≠0 3. x2−2x−3>0
w 1 wyszło mi x ∊ (−∞,−1) u (1,∞)
w 2 wyszło x≠1 oraz −1
a w 3 x∊(−∞,−1) u (3,∞)
częśc wspólna wszystkich założeń to x∊(−∞,−1) u (−1,0) u (0,1) u (3,∞)
w odpowiedziach jest napisane co innego i nie wiem gdzie zrobiłem błąd, byłbym wdzięczny gdyby
ktoś mnie naprowadził
1 cze 20:36
Wunsz: w drugim założeniu jest błąd, po przeniesieniu będziasz miał x≠2
1 cze 20:52
Wunsz: * x2≠2, oczywiście
1 cze 20:53
Mila:

x
2−1>0 i x
2−1≠1 i (x
2−2x−3)>0 [Δ=4+12=16, x
1=−1 lub x=3]
(x−1)*(x+1)>0 i x
2≠2 i (x+1)*(x−3)>0⇔
[x<−1 lub x>1] i x≠
√2 i x≠−
√2 i [x<−1 lub x>3]⇔
x∊(−
∞,−
√2)∪(−
√2,−1) ∪(3,
∞)
1 cze 21:51
Mila:
źle zaznaczyłam √2
1 cze 22:09