matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci
paula:
Zapisz wyrażenie w najprostszej postaci:
tg α
a)
tg α + ctg α
1 cze 20:11
Jack:
1
tg
2
α + 1
tg α + ctg α = tg α +
=
tgα
tg α
tg α
tg α
tg
2
α
zatem
=
=
=
tg α + ctg α
tg
2
α + 1
tg α
tg
2
α + 1
tg
2
α+1 − 1
1
=
= 1 −
tg
2
α + 1
tg
2
α+1
1 cze 20:16