kwadraty
juli: Przeuwając wykres funkcji y=3x o wktor [−3 4] otrzymamy wykres funkcji?
1 cze 19:26
zef: y'=3(x+3)+4
1 cze 19:27
juli: a czemu tak
1 cze 19:39
zef: y=ax+b
po przesunięciu mamy:
y'=a(x−p)+q
gdzie p to przesunięcie lewo prawo a q góra dół
podstawiam do wzoru:
y'=3(x−(−3))+4
y'=3(x+3)+4
1 cze 19:41
Janek191:
1) y = 3 x
→
v = [ − 3 , 4 ]
więc
x ' = x + (−3) = x − 3 ⇒ x = x ' + 3
y ' = y + 4 ⇒ y = y ' − 4
Wstawiamy do 1) za x i za y
y ' − 4 = 3*( x ' + 3)
y ' = 3*( x ' + 3) + 4
Po opuszczeniu prim ow ostatecznie otrzymamy:
y = 3*(x + 3) + 4
=============
1 cze 19:44