matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa
Kasii:
Zbierem wartości funkcji y = 1/2x
2
−4x jaki jest przedział
1 cze 18:59
Jack:
Zw = <−8;
∞
)
1 cze 19:06
Janek191:
1
y =
x
2
− 4 x
2
4
p =
= 4
2*
1
2
1
q =
*4
2
− 4*4 = 8 − 16 = − 8
2
1
a =
> 0 , więc ZW = < q , +
∞
)
2
Odp. ZW = < − 8 , +
∞
) ==================
1 cze 19:09
Jack:
− Δ
q =
4a
U ciebie :
1
a =
2
b = − 4 c = 0
1
skoro parabola o wspolczynniku "a" dodatnim (bo
)
2
to ramiona w gore, zatem zbior wartosci jest od wierzchoka (q) do nieskonczonosci.
1 cze 19:09