funkcja kwadratowa
Julia : Dana jest funkcja y=1/2x
2 + 1/4x − 1/4. Jakie są miejsa zerowe
1 cze 18:57
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = |
| x2 + |
| x − |
| ? |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
1 cze 19:00
juli: tak
1 cze 19:01
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
Δ = |
| − 4* |
| *(− |
| ) = |
| + |
| = |
| |
| | 16 | | 2 | | 4 | | 16 | | 2 | | 16 | |
√Δ =
34
Licz: x
1 i x
2
1 cze 19:03
juli: nie umiem liczyć ułamków piętrowych
1 cze 19:10
Jack: Twoje rownanie
| 1 | | 1 | | 1 | |
| x2 + |
| x − |
| = 0 // * 4 |
| 2 | | 4 | | 4 | |
2x
2 + x − 1 = 0
Δ = ...
Teraz dasz rade.
PS naucz sie liczyc ulamki − przydatna rzecz
1 cze 19:11
Janek191:
To trzeba wrócić do gimnazjum
1 cze 19:12
Janek191:
| | − b − √Δ | | | | −1 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = −1 |
| | 2a | | | | 1 | |
| | − b + √Δ | | | | | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2 a | | | | 1 | | 2 | |
1 cze 19:17