Geometria
Pomocnygość: W trójkąt równoramienny o kącie przy podstawi wpisano okrąg o promieniu 2. Oblicz pole tego
trójkąta.e równym 30
1 cze 18:45
Pomocnygość: Przepraszam, coś mi się poprzestawiało w treści

....o kącie przy podstawie równym 30 wpisano
okrąg o promieniu R. Oblicz pole tego trójkąta
1 cze 18:48
Jack:

jesli cala podstawe trojkata nazwiemy 2b, to wysokosc padajaca na podstawe podzieli nam
podstawe na b i b. Ramie nazwalem a.
z wlasnosci trojkata 30,60,90 albo z funkcji trygonometrycznych uzalezniam niewiadome od
niewiadomej b.
1) z Pitagorasa albo 2)Z pola trojkata :
1) jesli pitagoras to
a
2 = h
2 + b
2
podstawiamy a i h do wzoru.
itd...
2) jesli z pola trojkata
| 1 | |
Pole trojkata to |
| * 2b * h = bh |
| 2 | |
| 1 | |
Pole tez mozna wyrazic jako |
| r(2a+2b) = r(a+b) |
| 2 | |
zatem
bh = r(a+b)
b2√3 | | 3b + 2b√3 | |
| = 2 * |
| / * 3 |
3 | | 3 | |
b
2√3 = 2(3b + 2b
√3)
b
2√3 = 6b + 4b
√3
b
2√3 − 4b
√3 − 6b = 0
b(b
√3 − 4
√3 − 6) = 0
b
√3 = 6+4
√3
| 6+4√3 | | 6√3+12 | |
b = |
| = |
| = 3√3 + 4 |
| √3 | | 3 | |
wiemy, ze
| b√3 | | √3 | | √3 | |
P = b * h = b * |
| = b2 * |
| = (3√3 + 4)2 * |
| = ... |
| 3 | | 3 | | 3 | |
1 cze 19:01
Pomocnygość: Dziękuję Ci bardzo za pomoc
1 cze 19:09
myszka:

To może tak:
|SE|=r=2 to z trójkąta SEC o kątach 30
o, 60
o,90
o
| 4√3 | | 4√3 | | 4√3+6 | |
|CS|= |
| zatem |CD|= |
| +2= |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | |
i z trójkąta ADC o kątach 30, 60,90
| 8√3+12 | |
|AC|= |BC|= 2|CD|= |
| |
| 3 | |
| 1 | |
P(ABC)= |
| *|AC|2*sin120o |
| 2 | |
| √3 | | (8√3+12)2 | | √3 | |
P(ABC) = |
| * |
| = |
| *16(2√3+3)2= |
| 4 | | 9 | | 4*9 | |
| 4√3 | | 16 | |
P(ABC)= |
| *( 12+12√3+9} = |
| (√3+3) [j2] |
| 9 | | 3 | |
1 cze 22:55