Funkcje tr.
kasiulek6666: Oblicz wartość funkcji trygonometrycznych kąta alf,którego ramię końcowe zawiera się w prostej
o podanym równaniu(uwzględnij 2 przypadki):
a)y=2x
b)y=7/24x
Ajtek:

a)
y=2x
współczynnik kierunkowy prostej jest równy tangensowi nachylenia prostej do osi Ox, zatem
tgα=2
Z tych dwóch równań wynika:
sinα=2cosα
wiemy też, że sin
2α+cos
2α=1, podstawiając sinα=2cosα otrzymujemy:
(2cosα)
2+cos
2α=1 obliczymy cosα, później sinα wracając do sinα=2cosα
Należy pamiętać, że w I ćw. układu współrzędnych wszystkie funkcje są dodatnie.
Drugi warunek, gdy kąt ma miarę β, tak jak na rysunku. Robimy to dokładnie tak samo jak
powyżej. Należy pamiętać tylko, ze w III ćw. sinus i cosinus są ujemne.
Podpunkt b analogicznie.
Janek191:
| 7 | | 7 | |
Dla x = 4 jest y = |
| *4 = |
| |
| 24 | | 6 | |
r = I OP I O = ( 0, 0) P = ( x, y)
| 49 | | 576 + 36 | | 612 | |
r2 = x2 + y2 = 16 + |
| = |
| = |
| |
| 36 | | 36 | | 36 | |
więc r =
√17
oraz
| y | | 7 | | 7 | | 7 √17 | |
sin α = |
| = |
| : √17 = |
| = |
| |
| r | | 6 | | 6√17 | | 102 | |
| x | | 4 | | 4 √17 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| r | | √17 | | 17 | |
==============
| 7 | |
Dla x = − 4 jest y = − |
| |
| 6 | |
| y | | − 7 | | 7 | | 7√17 | |
sin β = |
| = |
| : √17 = − |
| = − |
| |
| r | | 6 | | 6√17 | | 102 | |
lub
| 7√17 | |
sin β = sin ( 180o + α) = − sin α = − |
| |
| 102 | |
| 4 √17 | |
cos β = cos ( 180o + α) = − cos α = − |
| |
| 17 | |
| 7 | |
tg β = tg ( 180o + α) = tg α = |
| |
| 24 | |
| 24 | |
ctg β = ctg ( 180o + α) = ctg α = |
| |
| 7 | |
===============================