Geometria płaska
sn: Kąt ostry DAB równoległoboku ABCD ma miarę 30°, krótsza przekątna DB tego równoległoboku jest
jednocześnie jego wysokością, a punkt O jest punktem przecięcia się przekątnych. Wiedząc, że
bok AB jest dłuższy od przekątnej DB o 2cm, oblicz obwód czworokąta, którego wierzchołkami są
środki odcinków AO,BO,CO,DO.
Proszę o pomoc chociaż w rysunku
Jack:

jesli wysokosc DB nazwiemy h, to wtedy AB = h+2
no i z trojkata 30,60,90 (ABD) wiemy ze |AD| = 2h
nastepnie albo pitagorasa w tym samym trojkacie, albo z funkcji trygonometrycznej tangens
h = ...
dalej dasz rade.