logarytmy
Hajcik: x
logx =
100x
1 cze 16:52
Jack:
x = 10
1 cze 17:05
Jack:
założenie x>0
| | 100 | |
xlog10x = |
| // * log10 |
| | x | |
| | 100 | |
log10x * log10x = log10( |
| ) |
| | x | |
(log
10x)
2 = log
10100 − log
10 x
(log
10x)
2 = 2 − log
10 x
(log
10x)
2 + log
10 x − 2 = 0
niech log
10x = k
k
2 + k − 2 = 0
Δ = ...
k = ... = 1
lub
k = ... = − 2
zatem
log
10x = 1 lub log
10x = − 2
| | 1 | |
x = 10 lub x = 10−2 = |
| |
| | 100 | |
1 cze 17:18
myszka:
To może krócej

x>0
x*x
logx= 100
x
1+logx=100 logarytmujemy logarytmem dziesiętnym
(1+logx)*logx= 2 ⇒ log
2x+logx−2=0 ⇒ ( logx+2)(logx−1)=0
logx= −2 v logx= 1
================
1 cze 23:03
Metis:
1 cze 23:08
Jack: czy ja wiem czy krocej, gdybym darowal sobie te podstawianie to byloby znacznie krotsze

aczkolwiek tez w ten sposob na poczatku myslalem
1 cze 23:25