podobieństwo prostokątów
mikii7: Jeśli prostokąty o podanych wymiarach są podobne, to podaj skalę ich podobieństwa:
12 x 18 oraz 5 x 7,5
Na pewno są podobne, ale która z poniższych odpowiedzi jest prawidłowa jeśli chodzi o skalę
podobieństwa:
a) k=12/18=5/7,5=0,(6)
b) k=12/5=18/7,5=2,4
c) k=5/12=7,5/18=0,41(6)
Czy wszystkie mogą być prawidłowe?
1 cze 16:48
Jack: porownujesz boki.
| 12 | | 18 | |
| = |
| = k = skala. |
| 5 | | 7,5 | |
na odwrot tak samo, jesli nie ma ze porownujesz wiekszy z mniejszym czy na odwrot.
| 5 | | 7,5 | |
| = |
| = k = skala. |
| 12 | | 18 | |
1 cze 16:51
mikii7: Czyli a) k=12/18=5/7,5=0,(6) jest złą odpowiedzią?
1 cze 16:52
1 cze 17:03